Do dnia 27 stycznia 2020 r. trwa nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych”, poddziałania 3.2. „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
W związku z trwającym naborem wniosków Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa planuje szkolenie z zakresu możliwości ubiegania się o przyznanie pomocy w ramach poddziałania 3.2. Zgłoszenie udziału w szkoleniu należy przesłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. wraz z podaniem danych kontaktowych (w tym adresu e-mail) do dnia 7 stycznia br. Termin i forma szkolenia jest uzależniona od liczby zgłoszeń.
Pomoc w ramach poddziałania 3.2. może zostać przyznana grupie producentów na działania informacyjne i promocyjne dotyczące produktów rolnych lub środków spożywczych wytwarzanych przez członków grupy w ramach unijnych systemów jakości:
- gwarantowanych tradycyjnych specjalności;
- chronionych nazw pochodzenia;
- chronionych oznaczeń geograficznych;
- rolnictwa ekologicznego;
- ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych;
- ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina;
- ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich.
oraz krajowych systemów jakości:
- „Jakość Tradycja”;
- „Quality Meat Program”;
- „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”;
- „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”;
- „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”.
Pomoc na realizację operacji jest przyznawana w formie refundacji kosztów kwalifikowalnych niezbędnych do jej realizacji:
1) reklamy w mediach, w szczególności w telewizji, radiu lub prasie;
2) promocji w punktach sprzedaży;
3) przygotowania stoisk;
4) przygotowania materiałów reklamowych;
5) udziału w pokazach, wystawach lub targach;
6) organizacji szkoleń lub konferencji;
7) przygotowania lub administrowania stroną internetową;
8) najmu powierzchni reklamowej;
9) publikacji, broszur, ulotek, plakatów, zaproszeń lub innych materiałów reklamowych;
10) wynagrodzenia dostawców towarów lub usług realizowanych przez podmioty niebędące członkami grupy producentów;
11) najmu środków trwałych albo amortyzacji zakupionych środków trwałych, w przypadku gdy zakup jest bardziej opłacalny lub najem jest niemożliwy;
12) poniesione poza siedzibą beneficjenta:
a) podróży samolotem,
b) podróży samochodem,
c) zakwaterowania
d) wyżywienia
13) wytworzenia bezpośrednio przez beneficjenta produktów rolnych lub środków spożywczych będących przedmiotem operacji, wykorzystanych do degustacji w ramach realizowanej operacji, z wyłączeniem kosztu marży;
14) tłumaczeń;
15) podatku od towarów i usług (VAT).
Wysokość kosztów kwalifikowalnych wynosi nie więcej niż 2 500 000 zł, a pomoc jest przyznawana w formie refundacji do 70% tych kosztów, które wiążą się bezpośrednio z realizacją operacji, poniesionych od dnia, w którym została zawarta umowa o przyznaniu pomocy, do dnia zakończenia realizacji operacji określonego w tej umowie.
Termin składania wniosków: od 29 listopada 2019 r. do 27 stycznia 2020 r.
Miejsce składania wniosków: Centrala Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ul. Karolkowa 30, 01-207 Warszawa, Kancelaria Ogólna, poziom 1, pokój 101, od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 – 16:00.
Więcej informacji: http://www.kowr.gov.pl