18 marca br. został podpisany pod Honorowym Patronatem Prezydenta RP oraz opublikowany na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Kodeks Etyki Żywnościowej zawierający szereg zasad, których wspólnym celem jest, aby łańcuch „od pola do stołu” był  łańcuchem uczciwym.

„Wyrażamy przekonanie, że stosowanie zasad etycznych zawartych w niniejszym dokumencie przez uczestników łańcucha żywnościowego zapewni zaufanie konsumentów oraz wpłynie na utrzymanie wysokiej jakości i renomy polskiej żywności na rynku krajowym i rynkach światowych.” - czytamy we wstępie do Kodeksu.

 

Kodeks zawiera 7 zasad etyki żywnościowej:

1. Bezpieczeństwo konsumenta celem nadrzędnym.
2. Poszanowanie żywności przez minimalizację strat.
3. Solidarna ochrona zaufania konsumentów w łańcuchu żywnościowym.
4. Przejrzysta i niewprowadzająca w błąd informacja w znakowaniu i reklamie produktów żywnościowych.
5. Szczególne traktowanie dzieci i młodzieży jako konsumentów.
6. Uczciwość w konkurowaniu i relacjach rynkowych.
7. Właściwe respektowanie urzędowej kontroli żywności.

 

Kodeks zostanie dostarczony do wszystkich rolników, do wszystkich zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego, aby każdy mógł się z nim zapoznać.

 

Kodeks do pobrania tutaj

 

Źródło: https://www.gov.pl/web/rolnictwo