Odpowiadając na potrzeby szeroko rozumianego środowiska producentów żywności Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) opracowała wytyczne skierowane do producentów żywności przetworzonej oraz na etapie produkcji pierwotnej w związku z rozprzestrzenianiem się epidemii koronawirusa SARS COV-2. Wytyczne zostały pozytywnie zaopiniowane przez Głównego Inspektora Sanitarnego.
Wytyczne obejmują następujące zagadnienia:
I. Czy koronawirus SARS COV-2 może być przenoszony przez żywność?
II. Jak powinni postępować pracownicy zakładów produkujących żywność?
III. Zapewnienie ciągłości produkcji
- Zakłócenia dostaw surowców
- Przygotowanie firmy na wypadek zakażenia pracowników koronawirusem SARS COV-2
IV. Wyjazdy pracowników
V. Przykładowe działania firmy spożywczej
Pełny tekst do pobrania: Wytyczne PFPŻ ZP dla producentów żywności w związku z rozprzestrzenianiem siękoronawirusa SARS COV-2 wywołującego chorobę COVID-19 w wersji z 23.03.2020 r. pdf>>
Źródło i więcej informacji - strona internetowa Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców - https://www.pfpz.pl/