Odpowiadając na potrzeby szeroko rozumianego środowiska producentów żywności Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) opracowała wytyczne skierowane do producentów żywności przetworzonej oraz na etapie produkcji pierwotnej w związku z rozprzestrzenianiem się epidemii koronawirusa SARS COV-2. Wytyczne zostały pozytywnie zaopiniowane przez Głównego Inspektora Sanitarnego.

Wytyczne obejmują następujące zagadnienia:

I. Czy koronawirus SARS COV-2 może być przenoszony przez żywność?

II. Jak powinni postępować pracownicy zakładów produkujących żywność?

III. Zapewnienie ciągłości produkcji

  1. Zakłócenia dostaw surowców
  2. Przygotowanie firmy na wypadek zakażenia pracowników koronawirusem SARS COV-2

IV. Wyjazdy pracowników

V. Przykładowe działania firmy spożywczej

Pełny tekst do pobrania: Wytyczne PFPŻ ZP dla producentów żywności w związku z rozprzestrzenianiem siękoronawirusa SARS COV-2 wywołującego chorobę COVID-19 w wersji z 23.03.2020 r.  pdf>>

Źródło i więcej informacji - strona internetowa Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców - https://www.pfpz.pl/