www.mamboteam.com
produkty
Start
Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej dla produktów roślinnych
Wpisał: Administrator   
23.06.2015.

Ministerstwo Zdrowia opracowało i przedstawiło do konsultacji społecznych projekt pt. „Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw”  odnoszące się do przepisów rozdziału III załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.Projekt ma być podstawą dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności produkcji w małej skali i będzie stanowił podstawę dla działalności inspektorów sanepidu w terenie.

Spełnienie Wytycznych ma umożliwić legalną sprzedaż z możliwością skorzystania z zapisów nowej ustawy regulującej opodatkowanie sprzedaży bezpośredniej przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych (Ustawa z dnia 9 kwietnia 2015 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw), która wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2016 r. 

Wytyczne nie stanowią jednak twardego prawa, a mogą być jedynie wskazówką i materiałem pomocniczym we wdrażaniu zasad higieny i bezpieczeństwa żywności.  Natomiast prace nad projektem nowego rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych, który uwzględnia włączenie do działalności w ramach dostaw bezpośrednich przetworzone produkty roślinne tj. marynaty warzywne, kiszone środki spożywcze, dżemy, soki, zupy, surówki, pieczywo, olej… - zostały wstrzymane.

 

Uwagi i wnioski do Wytycznych można było zgłaszać do 3 czerwca 2015 roku.

zobacz Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw.

Zmieniony ( 23.06.2015. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!