Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej dla produktów roślinnych |
Wpisał: Administrator | |
23.06.2015. | |
Ministerstwo Zdrowia opracowało i przedstawiło do konsultacji społecznych projekt pt. „Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw” odnoszące się do przepisów rozdziału III załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.Projekt ma być podstawą dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności produkcji w małej skali i będzie stanowił podstawę dla działalności inspektorów sanepidu w terenie. Spełnienie Wytycznych ma umożliwić legalną sprzedaż z możliwością skorzystania z zapisów nowej ustawy regulującej opodatkowanie sprzedaży bezpośredniej przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych (Ustawa z dnia 9 kwietnia 2015 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw), która wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2016 r. Wytyczne nie stanowią jednak twardego prawa, a mogą być jedynie wskazówką i materiałem pomocniczym we wdrażaniu zasad higieny i bezpieczeństwa żywności. Natomiast prace nad projektem nowego rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych, który uwzględnia włączenie do działalności w ramach dostaw bezpośrednich przetworzone produkty roślinne tj. marynaty warzywne, kiszone środki spożywcze, dżemy, soki, zupy, surówki, pieczywo, olej… - zostały wstrzymane.
Uwagi i wnioski do Wytycznych można było zgłaszać do 3 czerwca 2015 roku. |
|
Zmieniony ( 23.06.2015. ) |
« poprzedni artykuł | następny artykuł » |
---|