www.mamboteam.com
produkty
Start
Czy nowe przepisy ułatwią sprzedaż bezpośrednią i działalność MOL? PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
04.08.2014.

Propozycje zmian wprowadzenia ułatwień dla rolników przy sprzedaży niewielkich ilości produktów rolno-spożywczych, wysuwane m.in. przez Centrum Doradztwa Rolniczego, zostały uwzględnione w projektach rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Ministra Zdrowia ws. sprzedaży bezpośredniej i działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

Projekty nowych rozporządzeń ws. sprzedaży bezpośredniej dają rolnikom możliwość wytwarzania w swoich gospodarstwach produktów przetworzonych – sery, masło, dżemy, soki, konfitury itd. Rozporządzenia porządkują też dotychczasowe niedorzeczności prawne, dopuszczając krojenie i obieranie warzyw oraz możliwość sprzedaży jajek w gospodarstwie. 

 W przypadku rozporządzenia ws. wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej istnieje także zapis pozwalający na okazjonalną sprzedaż na festynach oraz innych imprezach produktów zwierzęcych bez ograniczenia obszarowego.

Kilka kwestii wymaga jeszcze doprecyzowania, rozporządzenia MRiRW oraz MZ dotyczące sprzedaży bezpośredniej powinny być bardziej spójne.

Projekt rozporządzenia MRiRW ws. szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej wprowadza m.in. następujące zmiany:

-  rozszerzenie katalogu produktów - wprowadzeie możliwości produkcji produktów jajecznych wytworzonych w wyniku obróbki lub dalszego przetwarzania jaj ugotowanych w skorupach, produktów mlecznych wyprodukowanych z siary oraz gotowych posiłków (potraw) wyprodukowanych z produktów pochodzenia zwerzęcego;

- wprowadzenie limitów dostaw dla nowododanych produktów oraz zwiększenie limitu dostaw dla produktów rybołóstwa;

- rozszerzenie obszaru, na którym może być prowadzona działalność MOL o duże miasta zlokalizowane na terenie województw sąsiadujących z województwem, na terenie którego prowadzona jest produkcja;

- umożliwienie sprzedaży żywności konsumentom końcowym podczas imprez okolicznościowych, w szczególności wystaw, festynów, targów oraz kiermaszy organizowanych w celu promocji tych produktów.

 

 Projekty rozporządzeń do pobrania tutaj.

 

 

Zmieniony ( 19.08.2014. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!