www.mamboteam.com
produkty
Start arrow Jakość wyróżniona znakiem
Czy znasz...
Tzatziki.. najpopularniejsza przystawka kuchni greckiej. Sos przygotowywany jest z jogurtu , twarożku, oliwy, czosnku i świeżego startego ogórka. Znakomicie smakuje z pieczonymi mięsami, warzywami (ziemniakami) i chlebem. Jest bardzo aromatyczny i orzeźwiający.
 
Jakość wyróżniona znakiem PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
11.04.2007.
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
(ang. - Organic Farming)

Według ustawodawstwa unijnego obowiązującego w Polsce na produktach ekologicznych musi znajdować się numer identyfikacyjny organu kontrolnego lub jednostki certyfikującej, której podlega producent. Dodatkowo na opakowaniu umieszcza się wspólnotowe logo "Rolnictwo ekologiczne".

Logo „rolnictwo ekologiczne” zostało wprowadzone w marcu 2000 roku przez Komisję Europejską. Od momentu wstąpienia do Unii Europejskiej wszystkie polskie certyfikowane gospodarstwa ekologiczne mogą oznaczać swoje produkty tym znakiem. Użycie logo jest dobrowolne.

Znak „rolnictwo ekologiczne” z jednej strony pozwala producentom chronić własne interesy, a także obliguje ich do wytwarzania produktów wysokiej jakości, z drugiej zaś pozwala konsumentom świadomie dokonywać wyborów i mieć gwarancję, że kupują oryginalne produkty ekologiczne, których jakości i pochodzenia zawsze mogą być pewni. Znak umieszczony na produkcie jest dla konsumentów widocznym potwierdzeniem ekologicznego charakteru produktów.
Logo „rolnictwo ekologiczne” oznacza, że:
• przynajmniej 95% składników tego produktu zostało wyprodukowane metodami ekologicznymi,
• produkt spełnia wymogi oficjalnego systemu certyfikacji.

Zarówno zasady prowadzenia rolnictwa ekologicznego jak i produkcji żywności ekologicznej regulowane są rozporządzeniem Rady WE nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych- od 01.01.2009 r.  i uchylające rozporządzenie Rady EWG 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 roku w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych z późniejszymi zmianami - do 31.12.2008 r.. które było do tej pory podstawą funkcjonowania rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej. W Polsce funkcjonuje Ustawa z dn. 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym.

Zmieniony ( 15.04.2010. )
 
Top! Top!