www.mamboteam.com
produkty
Start arrow Jakość wyróżniona znakiem
Czy wiesz, że...
Oryginalnym przysmakiem Toskanii jest castagnaccio. Jest to ciasto przyrządzane z mąki kasztanowej, do którego dodaje się rodzynki, orzechy pinoli, rozmaryn, tartą skórkę pomarańczową i oliwę z oliwek, piecze się w piecu i podaje na gorąco lub lekko ostudzone.
Doskonale smakuje ze świeżym serem z mleka owczego ricotta.

 
Integrowana Produkcja PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
08.01.2009.

Integrowana metoda produkcji (IP), uwzględnia w sobie trzy elementy: opłacalność, zdrowie ludzi i ochronę środowiska. Integrowana uprawa ma nie tylko utrzymać dobry stan środowiska, ale jeszcze go polepszyć.
Metoda ta nie odrzuca chemicznej ochrony roślin i stosowania nawozów mineralnych. Ogólną zasadą jest stosowanie tak mało środków ochrony roślin jak to możliwe, ale tak dużo jak to konieczne. Ograniczając liczbę zabiegów ochrony roślin do niezbędnych osiąga się równocześnie zmniejszenie kosztów produkcji.

Od tradycyjnej produkcji odróżnia ją to, że podlega instytucjonalnej kontroli. Metoda integrowana nie ogranicza się tylko do integrowanej ochrony roślin, obejmującej różne metody zwalczania chorób, szkodników i chwastów. Obejmuje ona cały kompleks działań mających na celu wyprodukowanie warzyw i owoców najwyższej jakości równocześnie z jak najmniejszymi negatywnymi skutkami tej produkcji dla środowiska. Prawidłowa organizacja produkcji ma jednocześnie zapewnić jej opłacalność.Gwarancją dla konsumenta, że warzywa i owoce są bezpieczne i nie zawierają szkodliwych dla zdrowia pozostałości środków ochrony roślin albo innych związków, jest poddawanie całego procesu produkcyjnego urzędowej kontroli. Chroni ona również środowisko przed szkodliwymi działaniami procesów produkcyjnych.
Czynności z zakresu integrowanej produkcji dokumentuje się w „Notatniku Integrowanej Produkcji”.Odnotowuje się w nim podstawowe informacje na temat gospodarstwa, posiadanego sprzętu do uprawy i ochrony roślin, stosowanego płodozmianu, wprowadzanych do uprawy odmian roślin, wykonywanych zabiegów agrotechnicznych, nawożenia mineralnego, organicznego, obserwacji kontrolnych zdrowotności roślin, przeprowadzanych zabiegów biologicznej i chemicznej ochrony roślin oraz zbiorów i warunków przechowywania.
Jednostką koordynującą całość systemu IP w Polsce oraz kontrolującą prawidłowość prowadzenia upraw i wydawania certyfikatów jest Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Producenci po otrzymaniu certyfikatu mają prawo oznaczać swoje produkty, zastrzeżonym znakiem (logo) Integrowanej Produkcji.

Przepisy prawne dotyczące Integrowanej Produkcji reguluje ustawa o ochronie roślin z dnia 18 grudnia 2003 (Dz. U. 2004 r. Nr 11, poz. 94 z późn. zm.)

Więcej informacji nt. integrowanej produkcji na stronie Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa http://www.piorin.gov.pl.

Zmieniony ( 24.05.2010. )
 
Top! Top!