www.mamboteam.com
produkty
Start arrow Projekty
Czy znasz...
Tzatziki.. najpopularniejsza przystawka kuchni greckiej. Sos przygotowywany jest z jogurtu , twarożku, oliwy, czosnku i świeżego startego ogórka. Znakomicie smakuje z pieczonymi mięsami, warzywami (ziemniakami) i chlebem. Jest bardzo aromatyczny i orzeźwiający.
 
Turystyka wiejska - Odkrywanie wartości "małych ojczyzn" - tematyczne wyjazdy studyjne PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
27.11.2007.

Projekt realizowany przez Centum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie w ramach XII Ogólnopolskiego Sympozjum Agroturystycznego, Boszkowo 18 - 20 września 2007 r.

Projekt współfinansowany przez Fundację Fundusz Współpracy ze środków Programu Agro Smak2 realizowanego na zlecenie Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej.

Projekt stanowił integralną część XII Ogólnopolskiego Sympozjum Agroturystycznego i dotyczył organizacji jednodniowego wyjazdu studyjnego dla uczestników konferencji. Wyjazd poświęcony był promocji walorów turystycznych Wielkopolskiej wsi, ze szczególnym uwzględnieniem produktów turystycznych opartych o specyfikę produkcji rolniczej Wielkopolski oraz o dziedzictwo kulinarne regionu.

Wyjazd studyjny odbył się w drugim, środkowym dniu konferencji tj 19 września 2007 r. na terenie Ziemi Leszczyńskiej.

Uczestnicy Sympozjum zwiedzali Wielkopolskę w dwóch grupach autokarowych wg dwóch tras tematycznych zakończonych wspólna biesiadą w Skansenie Filmowym w Soplicowie. Na każdej trasie zaplanowano: obiad regionalny, degustację trzech produktów tradycyjnych z uwzględnieniem: wyrobów piekarniczych, cukierniczych i napojów. Dodatkowo jako upominki uczestnicy otrzymali „Andruty kaliskie” – produkt z Listy Produktów Tradycyjnych MRiRW.

Miejsca odwiedzone w ramach tras tematycznych to:
Pałac Witosław – Ośrodek APIHERBA (degustacja miodówki witosławskiej) → Lubin – spotkanie Burmistrzem Krzywinia p.Pawłem Buksalewiczem → Bieżyń – Gospodarstwo Agroturystyczne (degustacja ciasta drożdżowego) → Górsko – Galeria Ptaszków → Trzebidza – Gospodarstwo Agroturystyczne „Czajówka” (degustacja przekładanieca orzechowo-migdałowego)  → Lubiatówko – Gospodarstwo Agroturystyczne (obiad regionalny) → Cichowo – Skansen Filmowy Soplicowo (kolacja regionalna).

Wyjazd studyjny został poprzedzony wykładem p. Aldony Jankowskiej pt. „Dziedzictwo kulinarne Wielkopolski” wygłoszonym w trakcie sesji plenarnej w dniu 18.IX.2007 r.

Zmieniony ( 04.12.2007. )
 
Top! Top!