www.mamboteam.com
produkty
Start
Czy produkty tradycyjne spełnią unijne normy? PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
10.02.2014.

Od września br. będą obowiązywały nowe unijne przepisy dotyczące zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, m.in. benzopirenu w produktach wędzonych. Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w kilogramie produktu wędzonego może wynosić 5 mikrogramów, od września będą to 2 mikrogramy.

W czwartek – 06.02 br., wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak poinformował, że w Instytucie Weterynaryjnym w Puławach zbadano m.in. poziom benzopirenu w próbkach tradycyjnych małopolskich wędlin oraz wędzonym karpiu zatorskim. Sześć z siedmiu przebadanych produktów nie spełniło nowych unijnych kryteriów ze względu na zawartość szkodliwych substancji. Spełnił je tylko karp zatorski - 1,7 mikrogramy/kg i mieści się w nowych normach. Według badań na granicy norm znajduje się kiełbasa lisiecka.

W cienkich kiełbasach wiejskich i szynkach wykazano około 3 mikrogramów benzopirenu w kilogramie wędliny. Według Kozaka będzie możliwe obniżenie tego poziomu za pomocą niewielkich modyfikacji procesu wędzenia.
 
Wicemarszałek Kozak poinformował, że władze województwa w współpracują z resortem rolnictwa w sprawie nowych przepisów unijnych. Postulują, by odroczono o rok wejście w życie nowych norm. Chcą także, by z obowiązku ich spełniania była zwolniona żywności wpisaną już do unijnego systemu produktów regionalnych i tradycyjnych.
 
Z dotychczasowej oceny wynika, iż już dziś około 90% zakładów spełnia podwyższone normy – powiedział minister rolnictwa i poinformował, że w marcu zostanie przeprowadzonych około 200 badań monitoringowych przez Inspekcję Weterynaryjną. Zakłady produkcyjne zlecą badania wędzonek zgodnie z obowiązującymi przepisami. Pozwoli to ocenić skalę problemu i określić w ilu zakładach procesy produkcji wymagają zmian.
 
Minister poinformował, że wszyscy uczestnicy spotkania w dniu 5 lutego zgodzili się, iż konieczne jest przyspieszenie niezbędnych badań. W tym celu zostanie również zwiększona liczba laboratoriów upoważnionych do ich przeprowadzania. Profesor Niemczuk podkreślił, że stosowanie przez producentów prawidłowej technologii wędzenia pozwoli na spełnianie nowych, unijnych norm i zapewnia bezpieczeństwo konsumentom.
 
Ważnym elementem, który pomoże w rozwiązaniu problemów związanych z wędzeniem będą szkolenia prowadzone przez radomski oddział Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Uczestniczący w spotkaniu producenci wyrazili zainteresowanie szkoleniami, które dotyczyć będą prawidłowej technologii wędzenia i nowych wymagań. Pozwoli to na maksymalne dostosowanie się do wprowadzanych we wrześniu norm.
 
Lista laboratoriów w których można wykonywać badania w kierunku pozostałości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych na stronie www.minrol.gov.pl
 
źródło: www.minrol.gov.pl, http://www.potrawyregionalne.pl/, http://malopolskie.naszemiasto.pl/
Zmieniony ( 10.02.2014. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!