Czy produkty tradycyjne spełnią unijne normy? |
![]() |
![]() |
![]() |
Wpisał: Administrator | |
10.02.2014. | |
W czwartek – 06.02 br., wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak poinformował, że w Instytucie Weterynaryjnym w Puławach zbadano m.in. poziom benzopirenu w próbkach tradycyjnych małopolskich wędlin oraz wędzonym karpiu zatorskim. Sześć z siedmiu przebadanych produktów nie spełniło nowych unijnych kryteriów ze względu na zawartość szkodliwych substancji. Spełnił je tylko karp zatorski - 1,7 mikrogramy/kg i mieści się w nowych normach. Według badań na granicy norm znajduje się kiełbasa lisiecka. W cienkich kiełbasach wiejskich i szynkach wykazano około 3 mikrogramów benzopirenu w kilogramie wędliny. Według Kozaka będzie możliwe obniżenie tego poziomu za pomocą niewielkich modyfikacji procesu wędzenia. Wicemarszałek Kozak poinformował, że władze województwa w współpracują z resortem rolnictwa w sprawie nowych przepisów unijnych. Postulują, by odroczono o rok wejście w życie nowych norm. Chcą także, by z obowiązku ich spełniania była zwolniona żywności wpisaną już do unijnego systemu produktów regionalnych i tradycyjnych. Z dotychczasowej oceny wynika, iż już dziś około 90% zakładów spełnia podwyższone normy – powiedział minister rolnictwa i poinformował, że w marcu zostanie przeprowadzonych około 200 badań monitoringowych przez Inspekcję Weterynaryjną. Zakłady produkcyjne zlecą badania wędzonek zgodnie z obowiązującymi przepisami. Pozwoli to ocenić skalę problemu i określić w ilu zakładach procesy produkcji wymagają zmian. Minister poinformował, że wszyscy uczestnicy spotkania w dniu 5 lutego zgodzili się, iż konieczne jest przyspieszenie niezbędnych badań. W tym celu zostanie również zwiększona liczba laboratoriów upoważnionych do ich przeprowadzania. Profesor Niemczuk podkreślił, że stosowanie przez producentów prawidłowej technologii wędzenia pozwoli na spełnianie nowych, unijnych norm i zapewnia bezpieczeństwo konsumentom. Ważnym elementem, który pomoże w rozwiązaniu problemów związanych z wędzeniem będą szkolenia prowadzone przez radomski oddział Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Uczestniczący w spotkaniu producenci wyrazili zainteresowanie szkoleniami, które dotyczyć będą prawidłowej technologii wędzenia i nowych wymagań. Pozwoli to na maksymalne dostosowanie się do wprowadzanych we wrześniu norm. Lista laboratoriów w których można wykonywać badania w kierunku pozostałości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych na stronie www.minrol.gov.pl źródło: www.minrol.gov.pl, http://www.potrawyregionalne.pl/, http://malopolskie.naszemiasto.pl/ |
|
Zmieniony ( 10.02.2014. ) |
« poprzedni artykuł | następny artykuł » |
---|