 W dniu 15 czerwca 2013 r. w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbył się X Jubileuszowy Piknik „Poznaj Dobrą Żywność”. Podczas wydarzenia przygotowano prezentacje i degustacje polskich produktów wyróżnionych znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” (PDŻ) oraz żywności wytwarzanej w krajowych systemach jakości, wyrobów tradycyjnych i regionalnych, a także produktów ekologicznych. X Piknik Poznaj Dobrą Żywność był doskonałym miejscem, w którym bezpośrednio spotykali się producenci, przetwórcy i konsumenci. „Gościem” Pikniku była również Fasola Wrzawska ChNP.
"Fasola wrzawska” to suche nasiona fasoli tycznej Piękny Jaś, zaliczonej do fasoli wielkokwiatowej (Phaseolus multiflorus). Uprawia się ją w województwie podkarpackim na obszarze określonych miejscowości w trzech gminach: Zaleszany, Gorzyce i Radomyśl nad Sanem. Obszar, na którym uprawia się Fasolę wrzawską położony jest na terenie Równiny Tarnobrzeskiej i Doliny Dolnego Sanu. Od północnego-zachodu teren ten ogranicza rzeka Wisła. Niemal przez środek tego obszaru przepływa rzeka San, mająca swoje ujście do Wisły w pobliżu miejscowości Wrzawy. Teren ten stanowi północną część Kotliny Sandomierskiej. Sąsiedztwo dwóch dużych rzek ma istotny wpływ na wytworzenie w widłach Wisły i Sanu charakterystycznego, specyficznego rodzaju mikroklimatu. Obszar Kotliny Sandomierskiej znajduje się na terenie otoczonym przez Wyżynę Małopolską, Roztocze i Pogórze Karpackie. Takie ukształtowanie powierzchni ogranicza występowanie silnych wiatrów na całym tym terenie. Na obszarze uprawy znajdują się jedne z najżyźniejszych gleb, występujące głównie w dolinach rzek – tzw. mady nadwiślańskie. Każdy z etapów produkcji „fasoli wrzawskiej” opiera się na tradycyjnych dla tego regionu umiejętnościach ludzkich, a większość prac wykonywana jest ręcznie. Dlatego znaczną rolę odgrywają umiejętności miejscowych producentów. „Fasolę wrzawską” wyróżniają następujące parametry: — duża wielkość nasion - w porównaniu z innymi odmianami fasoli wielokwiatowej „Fasola wrzawska” jest od 40 do 90 % większa, — zdolność pochłaniania wody – wyższa o 20 % w stosunku do fasoli pochodzącej spoza określonego obszaru geograficznego, — grubość okrywy nasiennej– zawartość skórki jest niższa o ok. 20 % od fasoli tej samej odmiany pochodzącej z odmiennego obszaru geograficznego, —specyficzny słodki smak – potwierdzone na drodze laboratoryjnej oceny sensorycznej, —specyficzny zapach – naturalny, swoisty, bez zapachu pleśni, stęchlizny i innych obcych zapachów, — struktura i konsystencja – delikatna, „rozpływają ca się w ustach”, pozbawiona mączystego” posmaku, — czas gotowania – krótszy o ok. 10 min w stosunku do fasoli wielokwiatowej pochodzącej spoza odmiennego obszaru geograficznego. Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” we Wrzawach, corocznie w sierpniu, organizuje imprezę plenerową pn. : „W widłach Wisły i Sanu”, na której prezentowana jest Fasola wrzawska oraz powstałe na jej bazie potrawy. www.fasola-wrzawska.wrzawy.info |