www.mamboteam.com
produkty
Start
Czy znasz Fasolę wrzawską? PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
20.06.2013.

  W dniu 15 czerwca 2013 r. w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbył się X Jubileuszowy Piknik „Poznaj Dobrą Żywność”.

Podczas wydarzenia przygotowano prezentacje i degustacje polskich produktów wyróżnionych znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” (PDŻ) oraz żywności wytwarzanej w krajowych systemach jakości, wyrobów tradycyjnych i regionalnych, a także produktów ekologicznych. X Piknik Poznaj Dobrą Żywność był doskonałym miejscem, w którym bezpośrednio spotykali się producenci, przetwórcy i konsumenci.
 
„Gościem” Pikniku była również Fasola Wrzawska ChNP. 

"Fasola wrzawska” to suche nasiona fasoli tycznej Piękny Jaś, zaliczonej do fasoli wielkokwiatowej (Phaseolus multiflorus).

Uprawia się ją w województwie podkarpackim na obszarze określonych miejscowości w trzech gminach: Zaleszany, Gorzyce i Radomyśl nad Sanem.

Obszar, na którym uprawia się Fasolę wrzawską położony jest na terenie Równiny Tarnobrzeskiej i Doliny Dolnego Sanu. Od północnego-zachodu teren ten ogranicza rzeka Wisła. Niemal przez środek tego obszaru przepływa rzeka San, mająca swoje ujście do Wisły w pobliżu miejscowości Wrzawy. Teren ten stanowi północną część Kotliny Sandomierskiej.

Sąsiedztwo dwóch dużych rzek ma istotny wpływ na wytworzenie w widłach Wisły i Sanu charakterystycznego, specyficznego rodzaju mikroklimatu.

Obszar Kotliny Sandomierskiej znajduje się na terenie otoczonym przez Wyżynę Małopolską, Roztocze i Pogórze Karpackie. Takie ukształtowanie powierzchni ogranicza występowanie silnych wiatrów na całym tym terenie.

Na obszarze uprawy znajdują się jedne z najżyźniejszych gleb, występujące głównie w dolinach rzek – tzw. mady nadwiślańskie.

Każdy z etapów produkcji „fasoli wrzawskiej” opiera się na tradycyjnych dla tego regionu umiejętnościach ludzkich, a większość prac wykonywana jest ręcznie. Dlatego znaczną rolę odgrywają umiejętności miejscowych producentów.

„Fasolę wrzawską” wyróżniają następujące parametry:

— duża wielkość nasion - w porównaniu z innymi odmianami fasoli wielokwiatowej „Fasola wrzawska” jest od 40 do 90 % większa,

— zdolność pochłaniania wody – wyższa o 20 % w stosunku do fasoli pochodzącej spoza określonego obszaru geograficznego,

— grubość okrywy nasiennej– zawartość skórki jest niższa o ok. 20 % od fasoli tej samej odmiany pochodzącej z odmiennego obszaru geograficznego,

—specyficzny słodki smak – potwierdzone na drodze laboratoryjnej oceny sensorycznej,

—specyficzny zapach – naturalny, swoisty, bez zapachu pleśni, stęchlizny i innych obcych zapachów,

— struktura i konsystencja – delikatna, „rozpływają ca się w ustach”, pozbawiona mączystego” posmaku,

— czas gotowania – krótszy o ok. 10 min w stosunku do fasoli wielokwiatowej pochodzącej spoza odmiennego obszaru geograficznego.

 

Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” we Wrzawach, corocznie w sierpniu, organizuje imprezę plenerową pn. : „W widłach Wisły i Sanu”, na której prezentowana jest Fasola wrzawska oraz powstałe na jej bazie potrawy.

 www.fasola-wrzawska.wrzawy.info

Zmieniony ( 20.06.2013. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!