www.mamboteam.com
produkty
Start
Publikacja pokonkursowa PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
14.02.2013.

 Przedstawiamy publikację będącą efektem I edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie w okresie kwiecień - październik 2012 roku.

Do oceny merytorycznej prac konkursowych powołana została ośmioosobowa komisja konkursowa. Z 51 nadesłanych prac konkursowych, 36 zostało zakwalifikowanych do półfinału i umieszczonych w niniejszej publikacji.
Spośród nich, 10 najciekawszych przepisów kulinarnych wzięło udział w finale konkursu, który odbył się w dniu 2 października 2012 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie.

W przygotowaniu potraw finałowych wykorzystano 22 spośród 35 polskich produktów zarejestrowanych oraz 1 aplikującego o rejestrację w systemie ChNP, ChOG i GTS. Na podstawie oceny potraw komisja dokonała ostatecznego wyboru zwycięskich przepisów kulinarnych.

Nagrody główne zdobyli:

I miejsce – Adrian Bujak z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie, autor przepisu na Kotleciki jagnięce pod chrustem z borowików z truflowym puree ziemniaczanym i słodko-kwaśną cukinią;

II miejsce – Martyna Osłowska z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 9 we Wrocławiu, autorka przepisu na Karpia zatorskiego w pistacjowym chruście podanym na warzywnym julienne wraz z uszkami z kaszą gryczaną, bryndzą i orzechami laskowymi;

III miejsce – Damian Łoźniewski i Damian Kowaczek z Zespołu Szkół Zawodowych w Ostródzie, autorzy przepisu na Polędwiczkę pieczoną z zalewy miodów pitnych na szpinaku miodowym podaną z zapiekanką ziemniaczaną z oscypkiem i kiełbasą myśliwską w towarzystwie balsamicznego sosu z wiśniami nadwiślankami.

 

Autorzy opublikowanych przepisów kulinarnych reprezentowali szkoły:

  • Zespół Szkół w Czudcu (przepis ze str. 21)

 

  • Zespół Szkół Nr 16 w Białymstoku (przepis ze str.22)

 

  • Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie (przepis ze str. 23)

 

  • Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu (przepis ze str. 24)

 

  • Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Rusocinie (przepis ze str. 25)

 

  • Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie (przepisy ze str. 26,27)

 

  • Zespół Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem (przepis ze str. 28)

 

  • Zespół Szkół Zawodowych im. Stefana Bobrowskiego w Rawiczu (przepis ze str. 29)

 

  • Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petőfi w Ostródzie (przepis ze  str. 30)

 

  • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni (przepisy ze  str. 31,32)

 

  • Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Janusza Korczaka w Poznaniu (przepis ze str. 33)

 

  • Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie (przepis ze str. 34)

 

  • Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie (przepis ze str. 35)

 

  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Marii Konopnickiej w Biedrzychowicach (przepis ze str. 36)

  • Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie (przepis ze str. 37,38)

 

  • Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi (przepis ze str. 39)

 

  • I Prywatna Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Słupsku (przepis ze str. 40)

 

  • Zespół Szkół w Dąbrowicy (przepis ze str. 41)

 

  • Zespół Szkół Gastronomicznych nr 9 we Wrocławiu (przepisy ze str. 42,43)

 

  • Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego, Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1 w Warszawie (przepis ze str. 44)
  • Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 1 w Sos-W Dla Niesłyszących i Słabosłyszących w Lublińcu (przepis ze str. 45)

  • Technikum ZDZ im. K. K. Baczyńskiego w Białej Podlaskiej (przepis ze str. 46,47)

 

  • Zespół Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie (przepisy ze  str.48, 49, 50)

 

  •  Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr1 w Słupsku (przepisy ze str.51, 52)

 

  • Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych  w Tarnowie (przepis ze str. 53)

 

  • Zespół Szkół Nr3 im. Ks. Prof. J. Tischnera w Wadowicach (przepisy ze str.54, 55)

 

  • Technikum Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie (przepis ze str. 56)

 

 

 Publikacja do pobrania na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi:

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Publikacje/ 

Zmieniony ( 15.02.2013. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!