Śląska Organizacja Turystyczna tylko do 21 stycznia przyjmuje wnioski restauratorów, chcących włączyć się w działalność Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”®. Obecnie na szlaku znajdują się 23 restauracje.
Działający od października 2012 r. nowy produkt turystyczny regionu tworzą lokale, posiadające w swoich kartach menu tradycyjne lokalne dania. Wszystkie zostały zakwalifikowane przez komisję ekspercką, gwarantując że potrawy, które znalazły się w menu „Śląskie Smaki” są przyrządzone wg tradycyjnych receptur.
Jednak szlak nie obejmuje wyłącznie tradycyjnej kuchni śląskiej - kojarzonej zwykle z ciężkimi, sycącymi potrawami lub słodkimi ciastami. Zasięg przedsięwzięcia to całe woj. śląskie - czyli teren wykraczający historycznie, a więc też kulinarnie, poza obszar kultury i tradycji górnośląskiej. Dlatego pod tą marką można posmakować również kuchni częstochowskiej, jurajskiej, zagłębiowskiej czy beskidzkiej, którym nieobce były też wpływy czeskie, austriackie, niemieckie i żydowskie.
Szlak jest przedsięwzięciem Śląskiej Organizacji Turystycznej. Jej przedstawiciele kilka lat temu uznali, że kuchnia śląska - jedna z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce - w obliczu mody na kulinaria może stać się jedną z atrakcji regionu.
Dokumenty zgłoszeniowe Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”, dane kontaktowe oraz inne informacje znajdują się na stronie www.slaskiesmaki.pl. źródło: www.slaskiesmaki.pl, www.tvp.pl/katowice |