PIEREKACZEWNIK zarejestrowany w UE |
Wpisał: Administrator | |
09.07.2009. | |
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (WE) nr 567/2009 z dnia 29 czerwca 2009 r. rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę „Pierekaczewnik” (GTS). „Pierekaczewnik” jest kolejnym, po staropolskich miodach pitnych: „półtoraku”, „dwójniaku”, „trójniaku” i „czwórniaku” oraz „oleju rydzowym”, polskim produktem zarejestrowanym w Unii Europejskiej jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Nazwa „pierekaczewnik” w wolnym tłumaczeniu z języka białoruskiego oznacza „przekładaniec” (wielowarstwowe ciasto). W rosyjskim natomiast czasownik pierekatywat’ znaczy tyle co rozwałkowywać. Zarówno wałkowanie, jak i przekładanie ciasta farszem są charakterystycznymi czynnościami stosowanymi przy wyrobie pierekaczewnika. Potwierdzają one specyfikę produktu oraz jego nazwy bezpośrednio wywodzącej się od czynności związanych z wyrobem tego produktu. Pierekaczewnik jest tradycyjnym produktem, który wywodzi się z terenów dawnych kresów Rzeczpospolitej, które zamieszkiwane były przez wiele narodowości: Polaków, Litwinów, Rosjan, Białorusinów, Ukraińców, Żydów oraz Tatarów. Tatarzy przybyli na tereny Polski już w XIV wieku, przynosząc ze sobą bogatą, orientalną kulturę. Jednym z elementów tego dziedzictwa kulturowego była właśnie kuchnia, która w swej znakomitej większości zdeterminowana została przez zasady religijne oraz dostępność produktów. Dzięki wspólnym kontaktom na stoły polskie trafiały często przysmaki tatarskie, w tym pierekaczewnik. Tradycyjny charakter pierekaczewnika jest ściśle związany z niezmienioną przez stulecia metodą jego wytwarzania. Cały proces wyrobu, zarówno ciasta, jak i farszu, nie uległ zmianie na przestrzeni wieków. Świadczy o tym ręczne przygotowanie ciasta oraz zachowanie niezmienionych składników nadzienia. Źródło: www.minrol.gov.pl |
|
Zmieniony ( 09.07.2009. ) |
« poprzedni artykuł | następny artykuł » |
---|