www.mamboteam.com
produkty
Start
IV Małopolski Festiwal Smaku PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
21.05.2008.

W tym roku, już po raz czwarty odbędzie się IV Małopolski Festiwal Smaku. Festiwal jest formą promocji kulinarnego dziedzictwa województwa i stanowi rodzaj wsparcia dla najlepszych małopolskich producentów i wytwórców żywności.

Różnorodność Małopolski dostrzegalna jest na każdym kroku. To zróżnicowanie widać w rozmaitych aspektach: ukształtowaniu powierzchni (począwszy od gór, Podhala i Tatr, na piaskach Pustyni Błędowskiej skończywszy), architekturze, odmiennych tradycjach i kulturze, a nawet różnicach religijnych. Bogactwo Małopolski jest dostrzegalne również na naszych stołach. Po trudnym okresie unifikacji, która objęła także polską kuchnię, nadszedł czas na pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego regionu Małopolski.

Samorząd Województwa Małopolskiego, we współpracy z Małopolski Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, podejmuje działania mające na celu promocję regionalnych produktów Małopolski oraz kreowanie pozytywnego wizerunku regionu.

Festiwal ma na celu zaprezentowanie i upowszechnienie wśród mieszkańców regionu oraz turystów kulinarnego bogactwa Małopolski. W ramach Festiwalu, w wybranych miastach Małopolski, odbędzie się cykl półfinałowych kiermaszów produktów regionalnych, zakończonych wielkim finałem w Krakowie. W wielkim finale udział wezmą laureaci tegorocznych lokalnych półfinałów oraz laureaci zeszłorocznej edycji Festiwalu.

W roku 2008 kiermasze realizowane będą :
1. krakowski kiermasz półfinałowy 14-15 czerwca (sobota/niedziela) w Krakowie na placu Wolnica (dla wystawców z Krakowa oraz z powiatów: krakowskiego, proszowickiego, miechowskiego, wielickiego, myślenickiego)

2. oświęcimski kiermasz półfinałowy 10 sierpnia ( niedziela) w Oświęcimiu na placu Pokoju ( dla wystawców z Oświęcimia i powiatów: oświęcimskiego, chrzanowskiego, olkuskiego, wadowickiego),

3. nowosądecki kiermasz półfinałowy 17 sierpnia (niedziela) w Nowym Sączu na Rynku (dla wystawców z Nowego Sącza i powiatów: nowosądeckiego, limanowskiego, gorlickiego)

4. podhalański kiermasz półfinałowy 24 sierpnia (niedziela) w Nowym Targu na Rynku (dla wystawców z Nowego Targu i powiatów: nowotarskiego, tatrzańskiego i suskiego)

5. tarnowski kiermasz półfinałowy 7 września w Klikowej koło Tarnowa na terenie stadniny (dla wystawców z Tarnowa i powiatów: tarnowskiego, dąbrowskiego, brzeskiego, bocheńskiego)

6. kiermasz finałowy 20-21 września ( sobota/niedziela) w Krakowie na placu Wolnica (dla laureatów konkursu i plebiscytu wyłonionych podczas kiermaszów półfinałowych)

W IV Małopolskim Festiwalu Smaku uczestniczą: producenci wyrobów spożywczych prowadzący zarejestrowaną działalność gospodarczą, restauracje, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia i inne organizacje oraz osoby fizyczne.

W Małopolskim Festiwalu Smaku wyszczególniono sześć kategorii, w ramach których prezentowane będą produkty regionalne:
■ przetwory owocowe i warzywne,
■ wyroby piekarnicze i cukiernicze,
■ sery i przetwory mleczne,
■ wędliny oraz przetwory mięsne,
■ gotowe dania i potrawy,
■ miody,
■ dania przygotowane samodzielnie przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia i inne organizacje osoby fizyczne.

Podczas festiwalu będzie można zobaczyć tradycyjne produkty z regionu Krakowa, poznać ich receptury i tradycje z nimi związane, spróbować ich smaku, kupić, zagłosować na te najlepsze i wygrać nagrody.
W ramach konkursu i plebiscytu "Małopolski Smak" uznani eksperci kulinarni oceniają produkty zgłoszone do konkursu, zaś publiczność, poprzez głosowanie, wskazuje jej zdaniem najsmaczniejsze przysmaki.

Szczegółowe informacje pozyskać można pod nr. tel. (012) 2852113 wew.21, adres e-mail : agroturystyka@modr.pl

Zmieniony ( 21.05.2008. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!