
Oscypek jest drugim produktem (po bryndzy podhalańskiej), który zostanie zarejestrowany jako polski wyrób regionalny w Unii Europejskiej. Na podstawie rozporządzenia Komisji (WE) nr 127/2008 z dnia 13 lutego 2008 r. oscypek zostanie wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.
Decyzja o rejestracji oscypka jako Chronionej Nazwy Pochodzenia powinna wejść w życie po upływie 20 dni od publikacji tego aktu prawnego, a więc już 5 marca br.
Wizytówka Tatr i Podhala będzie mogła teraz dotrzeć do jeszcze większej liczby smakoszy w całej Unii Europejskiej.
Osypka będzie można legalnie produkować w bacówkach od Beskidu Śląskiego przez całe Podhale, Pieniny, Beskid Wyspowy, po Beskid Sądecki.
Sezon produkcyjny oscypka trwa od maja do września. Ze względu na ograniczoną możliwość pozyskiwania mleka owczego (między końcem kwietnia a początkiem października), także produkcja oscypka jest możliwa jedynie w tym czasie.
Więcej..specyfikacja produktu
|