 W grudniu 2006 roku do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpłynął wniosek o rejestrację nazwy "karp zatorski" . W dniu 28 lutego 2007 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii Produkty rybołówstwa, w tym ryby: "karp zatorski" (woj. małopolskie).
Zatorskie Towarzystwo Wędkarskie wraz z Rybackim Zakładem Doświadczalnym w Zatorze od kilku lat prowadzą aktywne działania w celu zarejestrowania Karpia Zatorskiego jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (PGI). Wniosek o rejestrację Karpia Zatorskiego jako PGI przeszedł weryfikację na poziomie krajowym i został przekazany do oceny na poziomie unijnym.
Cyprinus carpio L. ,to łacińska nazwa karpia o barwie oliwkowo-niebieskiej z charakterystycznym wygrzbieceniem, karpia będącego chlubą Zatorszczyzny. Hodowany w Zatorskich stawach karp zdobył uznanie już u królów polskich, którzy przez wiele lat zachwycali się smakiem tej ryby. Stąd zachowana do dzisiaj nazwa „karp królewski” , która zgodnie z prawdą historyczną określa karpia będącego znakiem rozpoznawczym Zatoru i jego okolic. W ten sposób wytworzył się mikroregion turystyczny nazwany „Doliną Karpia”. DOLINA KARPIA - obejmuje obszar historycznego zagłębia hodowli karpia znanego już w średniowieczu. Stawy hodowlane, zajmują tu obszary setek hektarów rozciągając się w dolinie Wisły, Skawy i Wieprzówki leżącym na pograniczu powiatu oświęcimskiego i wadowickiego. Hodowla karpia zatorskiego prowadzona jest na terenie trzech sąsiadujących ze sobą gmin: Zator, Przeciszów i Spytkowice.
Mieszkańcy Zatorszczyzny upamiętniając wielowiekowe i żywe tradycji związane z hodowlą Karpia Zatorskiego odnosząc się z szacunkiem do dokonań swoich przodków corocznie w okresie letnim organizują „Święto Karpia”. W ciągu tych dni dominuje karp zatorski przyrządzany na różne sposoby według tradycyjnych lokalnych przepisów: po zatorsku, wędzony, smażony, na kwaśno, na słodko, na wszystko. ’Święto Karpia” w 2007 r. odbędzie się w dniach 6,7,8 lipca na zatorskim rynku.
Wyjątkowym specjałem jest wędzony karp zatorski przygotowywany z wykorzystaniem odpowiedniego drewna w wędzarni oraz przechowywny w młodych pokrzywach jako… najbardziej naturalnym i najlepszym ”konserwancie”, doskonale podtrzymujących świeżość i aromat wędzonych ryb.
W dniu 24 kwietnia br. grupa uczestników Ogólnopolskiego Seminarium dla Kierowników Działów Rozwoju Obszarów Wiejskich zorganizowanego przez Centrum Doradztwa Oddział w Krakowie miała okazję odwiedzić miasto Zator i w rozmowie z panem Mariuszem Makuchem - kierownikiem działu rozwoju i promocji w Urzędzie Miejskim w Zatorze - poznać historię karpia zatorskiego. Grupa zwiedziła również wędzarnie karpia zatorskiego oraz zatorski obszar stawów hodowlanych. |