www.mamboteam.com
produkty
Start
OSCYPEK w drodze do rejestracji PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
02.04.2007.

Oscypek2 lutego 2007 r. Słowacja zgłosiła swój sprzeciw wobec rejestracji Oscypka jako Chronionej Nazwy Pochodzenia. Słowacy boją się, że po rejestracji oscypka prawo do swojej nazwy straci ich ośtiepok. Rząd w Bratysławie deklarował, że wycofa sprzeciw pod warunkiem zagwarantowania, że nazwa sera będzie zarejestrowana tylko po polsku ("oscypek"), Słowacy zaś będą nadal mogli produkować podobny ser pod nazwą " ośtiepok ".

Oscypek i Slovensky ośtiepok to dziś dwa inne produkty. Różnice w metodzie produkcji tych serów są następujące:
• W Polsce mleko owiec pochodzi wyłącznie od owiec rasy owca polska górska;
• W Polsce mleko krowie (max. domieszka mleka krowiego 40 %) pochodzi wyłącznie od krów rasy polska krowa czerwona; Na Słowacji wykorzystuje się mleko krowie ale w innych proporcjach (max domieszka mleka krowiego 80 %)
• W Polsce dopuszcza się wyłącznie ręczny wyrób Oscypka;
• Na Słowacji 50-68% sucha masa; tłuszcz 40-47%.
• Na Słowacji nie ma etapu 2 dojrzewania (zakwaszania) na zimno;
• Na Słowacji w 3 etapie temperatura jest niższa 32-35 stopni;
• Na Słowacji w 11 etapie inna temperatura formowania (55-60 stopni); Nie przebija się masy szpikulcem;
• Na Słowacji w 12 etapie kształt jest bardziej okrągły; W Polsce Oscypek zawsze ma kształt dwustronnego stożka ze żłobieniami; Na Słowacji oscypek ma gładszą powierzchnie, co jest efektem dodatkowego moczenia w gorącej wodzie;
• W Polsce wędzenie odbywa się tylko na Bacówkach; Na Słowacji dopuszcza się wędzenie w oddzielnych pomieszczeniach;
• W Polsce oscypek waży zawsze 700-900 gr. Na Słowacji może ważyć mniej: 300-800 gr.

W Unii Europejskiej jest ponad 700 produktów zarejestrowanych w kategoriach Chronionej Nazwy Pochodzenia lub Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Przodują kraje południa Europy: Włochy, Francja, Hiszpania, Portugalia i Grecja. Zastrzegają tradycyjne regionalne oliwy, sery, mięsa, wędliny, owoce, warzywa, pieczywo i alkohole. Proces rejestrowania znaków geograficznych w nowych państwach UE dopiero się rozpoczął i tylko Czechy zdążyły zastrzec trzy rodzaje piwa z Budziejowic.

Zmieniony ( 05.04.2007. )
 
« poprzedni artykuł
Top! Top!