2 lutego 2007 r. Słowacja zgłosiła swój sprzeciw wobec rejestracji Oscypka jako Chronionej Nazwy Pochodzenia. Słowacy boją się, że po rejestracji oscypka prawo do swojej nazwy straci ich ośtiepok. Rząd w Bratysławie deklarował, że wycofa sprzeciw pod warunkiem zagwarantowania, że nazwa sera będzie zarejestrowana tylko po polsku ("oscypek"), Słowacy zaś będą nadal mogli produkować podobny ser pod nazwą " ośtiepok ".
Oscypek i Slovensky ośtiepok to dziś dwa inne produkty. Różnice w metodzie produkcji tych serów są następujące: • W Polsce mleko owiec pochodzi wyłącznie od owiec rasy owca polska górska; • W Polsce mleko krowie (max. domieszka mleka krowiego 40 %) pochodzi wyłącznie od krów rasy polska krowa czerwona; Na Słowacji wykorzystuje się mleko krowie ale w innych proporcjach (max domieszka mleka krowiego 80 %) • W Polsce dopuszcza się wyłącznie ręczny wyrób Oscypka; • Na Słowacji 50-68% sucha masa; tłuszcz 40-47%. • Na Słowacji nie ma etapu 2 dojrzewania (zakwaszania) na zimno; • Na Słowacji w 3 etapie temperatura jest niższa 32-35 stopni; • Na Słowacji w 11 etapie inna temperatura formowania (55-60 stopni); Nie przebija się masy szpikulcem; • Na Słowacji w 12 etapie kształt jest bardziej okrągły; W Polsce Oscypek zawsze ma kształt dwustronnego stożka ze żłobieniami; Na Słowacji oscypek ma gładszą powierzchnie, co jest efektem dodatkowego moczenia w gorącej wodzie; • W Polsce wędzenie odbywa się tylko na Bacówkach; Na Słowacji dopuszcza się wędzenie w oddzielnych pomieszczeniach; • W Polsce oscypek waży zawsze 700-900 gr. Na Słowacji może ważyć mniej: 300-800 gr.
W Unii Europejskiej jest ponad 700 produktów zarejestrowanych w kategoriach Chronionej Nazwy Pochodzenia lub Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Przodują kraje południa Europy: Włochy, Francja, Hiszpania, Portugalia i Grecja. Zastrzegają tradycyjne regionalne oliwy, sery, mięsa, wędliny, owoce, warzywa, pieczywo i alkohole. Proces rejestrowania znaków geograficznych w nowych państwach UE dopiero się rozpoczął i tylko Czechy zdążyły zastrzec trzy rodzaje piwa z Budziejowic.
|