wtorek, 23 kwiecień 2024
  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
  • Teoria

    Teoria

    Turystyka przyciągająca na wieś coraz więcej turystów krajowych i zagranicznych jest istotnym elementem różnicowania i wzbogacania działalności gospodarczej na terenach wiejskich, tworzącym
    Czytaj Dalej
  • Praktyka

    Praktyka

    Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiejhttps://nawsinajlepiej.polska.travel/aktualnosci/ Oferta tematyczna Sądeckiej Organizacji Turystycznejhttp://www.sot.org.pl/index.php?p=1_6_Produkty   Dobre praktyki w zakresie rozwoju
    Czytaj Dalej
  • Stowarzyszenia Agroturystyczne

    Stowarzyszenia Agroturystyczne

    Interesy kwaterodawców wiejskich w Polsce na poziomie krajowym reprezentuje Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” www.agroturystyka.pl    Federacja prowadzi własny
    Czytaj Dalej
  • Doradztwo

    Doradztwo

            Schemat doradztwa publicznego w Polsce:            Baza adresowa instytucji wspierających działalność turystyczną
    Czytaj Dalej
  • Dofinansowanie

    Dofinansowanie

    Rolnicy i członkowie ich rodzin mogą uzyskać wsparcie na uruchomienie lub rozwój przedsięwzięć turystycznych na wsi w ramach Programu Rozwoju
    Czytaj Dalej
  • Wydarzenia promocyjne

    Wydarzenia promocyjne

    Kampania promocyjna MRiRW „Odpoczywaj na wsi”   Strona programu www.opoczywajnawsi.pl Plan kampanii „Odpoczywaj na wsi” 2020        
    Czytaj Dalej
  • Sympozjum agroturystyczne

    Sympozjum agroturystyczne

    XVIII OGÓLNOPOLSKIE SYMPOZJUM AGROTURYSTYCZNE „Polskie dziedzictwo kulturowe szansą rozwoju turystyki wiejskiej” 14-16 października 2019 roku, Kraków, Hotel „Vienna House Easy Cracow”, ul.
    Czytaj Dalej
  • Odpoczywaj na wsi

    Odpoczywaj na wsi

    Odpoczywajmy na wsi! Apel Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi: zobacz więcej    „WYPOCZYWAJ W POLSCE – ODPOCZYWAJ NA WSI” spot
    Czytaj Dalej
  • Poradnik antykryzysowy

    Poradnik antykryzysowy

    Wybrane artykuły z zakresu turysyki wiejskiej  publikowane na www.poradnik-row.pl: Wytyczne dla funkcjonowania turystyki wiejskiej, w tym agroturystyki w trakcie epidemii
    Czytaj Dalej
A+ R A-

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( tekst jednolity Dz. U. 2015 poz. 594)   czytaj

W świetle obowiązującego prawa pełną odpowiedzialność za zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności ponosi osoba produkująca lub wprowadzająca żywność do obrotu. Ona też odpowiada za wszelkie szkody i uszczerbki na zdrowiu konsumenta spowodowane niewłaściwą jakością zdrowotną żywności. Do grupy osób wprowadzających żywność do obrotu zaliczani są także realizatorzy zorganizowanego żywienia, w tym obiekty turystyki wiejskiej świadczące usługi żywieniowe dla swoich gości niezależnie od skali prowadzonej działalności.

Gospodarstwa agroturystyczne świadczące usługi żywieniowe mają obowiązek zgłoszenia wniosku o wpis do rejestru zakładów działających w branży spożywczej prowadzonego przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego najpóźniej na 14 dni przed rozpoczęciem działalności, natomiast nie jest dla nich wymagane uzyskanie zgody i zatwierdzenia zakładu.

 

Podstawowymi narzędziami zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności jest realizacja następujących zasad:

  • Dobra Praktyka Higieniczna – działania, które musza być podjęte i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności;

  • Dobra Praktyka Produkcyjna - działania, które musza być podjęte i warunki, które muszą być spełniana, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający właściwą jakość zdrowotną żywności zgodnie z przeznaczeniem;

  • HACCP – system polegający na samokontroli, opierający się na zidentyfikowaniu miejsc, w których mogą pojawić się zagrożenia żywności i odpowiednim zareagowaniu, jeśli niebezpieczeństwo wystąpi.

Poradnik dla kwaterodawców obejmujący zasady bezpieczeństwa żywności w kwaterach agroturystycznych zatwierdzone przez Głównego Inspektora Sanitarnego został opracowany przez Polską Federację Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”


poradnikGG
Poradnik "ZASADY GHP I GMP W GOSPODARSTWACH AGRUTURYSTYCZNYCH"
Publikację przygotowała Polska Federacja Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne"


 

<<<   WRÓĆ