środa, 20 wrzesień 2017
A+ R A-

Teoria

Turystyka przyciągająca na wieś coraz więcej turystów krajowych i zagranicznych jest istotnym elementem różnicowania i wzbogacania działalności gospodarczej na terenach wiejskich, tworzącym nowe miejsca pracy i nowe źródła dochodów poza produkcją rolną.

Idea turystyki wiejskiej oparta jest na wielu elementach, których trzon stanowi społeczność lokalna. Turystyka wiejska determinowana jest walorami danej okolicy, jej dziedzictwa i kultury, wiejskich zajęć i życia na wsi, a turyści wybierający wiejski typ wakacji poszukują wartościowej i autentycznej interakcji ze środowiskiem wiejskim i lokalną społecznością.

Agroturystyka jest jedną z form turystyki wiejskiej - rozwija się w oparciu o pobyty u rodzin wiejskich prowadzących gospodarstwa rolne oraz zróżnicowane możliwości rekreacji w oparciu o zasoby gospodarstw chłopskich i specyficzne walory obszarów rolniczych. Poprzez unikalne połączenie rolnictwa z turystyką, agroturystyka skutecznie konkuruje z bogactwem ofert wypoczynku dostępnych na rynku turystycznym.

Turystyka wiejska jest działalnością przede wszystkim małych przedsiębiorstw sektora prywatnego. Zgodnie danymi Głównego Urzędu Statystycznego w roku 2015 w Polsce funkcjonowało 10024 turystycznych obiektów noclegowych (w tym 811 – 8%) kwater agroturystycznych), które dysponowały 710274 miejscami noclegowych (w tym 13351 – 1,8%) w kwaterach agroturystycznych)


Kwatery agroturystyczne i pokoje gościnne według województw w 2015 r.

tab1
Źródło:  „Turystyka w 2015 r.”, GUS, Warszawa 2016

 

<<<  WRÓĆ