LEADERATORIUM

PORTAL INFORMACYJNY DLA LOKALNYCH SPOŁECZNOŚCI

Get Adobe Flash player

Wybrane grupy produktów w systemach jakości żywności i sprzedaży okazjonalnej

W maju 2013 r. w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie odbyło się szkolenie na temat: "Wybrane grupy produktów w systemach jakości żywności i sprzedaży okazjonalnej”.

 

W szkoleniu wzięło udział 40 osób, w tym głównie doradcy rolni zatrudnieni w Wojewódzkich Ośrodkach Doradztwa Rolniczego z całej Polski, a także przedstawiciele Izb Rolniczych i jednostek certyfikujących w systemach jakości żywności, członkowie stowarzyszeń oraz nauczyciele szkół rolniczych.

W pierwszym dniu szkolenia przedstawione zostały krajowe systemy jakości żywności dla produktów mięsnych: System Jakości Wieprzowiny PQS, System Jakości Wołowiny QMP oraz System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Kolejne systemy zostały zaprezentowane przez przedstawicieli jednostek będących inicjatorami i administratorami poszczególnych systemów.

 

Pierwszego dnia wieczorem, uczestnicy szkolenia mieli okazję zapoznać się z przykładem wykorzystania i promocji produktów lokalnych i regionalnych w działalności lokalu gastronomicznego, podczas wizyty studyjnej w Karczmie Regionalnej „Gościnna Chata” w Krakowie. Karczma oferuje regionalną kuchnię polską oraz dania kuchni łemkowskiej i wykorzystuje surowce wysokiej jakości, wypiekane w tradycyjny sposób, przygotowywane według starych receptur, tradycyjnie wędzone... Wszystkie przetwory, tj.: kapusta kiszona, ogórki, rydze, powidła oraz inne warzywa konserwowe wykonywane są w karczmie rodzimej w Wysowej Zdrój, która to umieszczona jest na Małopolskiej Trasie Smakoszy.

 

Podczas wizyty miało miejsce spotkanie z właścicielką restauracji – Panią Ireną Sulicz. W Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji 2012-2013 karczma została laureatem nagrody głównej w kategorii „Magiczne miejsce”.

W drugim dniu szkolenia reprezentanci Izby Celnej i Urzędu Celnego w Krakowie przeprowadzili wykład z zakresu wytwarzania i sprzedaży okazjonalnej własnych wyrobów alkoholowych w kontekście opodatkowania akcyzą.

 

Wykład z zakresu uwarunkowań sanitarnych żywienia turystów i sprzedaży z gospodarstw agroturystycznych poprowadził przedstawiciel Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie. Ostatnie zajęcia, poświęcone tematyce obowiązków podatkowych związanych ze sprzedażą bezpośrednią produktów żywnościowych przeprowadziły Panie z Izby Skarbowej w Krakowie.

 

Klaudia Kieljan

CDR O/Kraków

 

<--- Strona główna

 

Szukaj

Centrum Doradztwa

Rolniczego w Brwinowie

Oddział w Krakowie

  http://produktyregionalne.edu.pl