LEADERATORIUM

PORTAL INFORMACYJNY DLA LOKALNYCH SPOŁECZNOŚCI

Get Adobe Flash player

„Z tradycją i smakiem…”

Projekt kulinarny Stowarzyszenia LGD „Ziemia Pszczyńska”, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Powiatu Pszczyńskiego. Projekt zaangażował ponad 300 osób, w ramach inicjatywy odbyło się 21 spotkań warsztatowych, prezentacja finałowa potraw z udziałem Remigiusza Rączki oraz wydano przepiśnik potraw.

 

Od lipca do listopada 2013r. Stowarzyszenie LGD „Ziemia Pszczyńska” realizowało parasolowy projekt kulinarny: Z tradycją i smakiem… Kucharzymy, Gotujemy, Warzymy. Projekt ten dedykowany był w głównej mierze członkiniom Kół Gospodyń Wiejskich, działających na terenie Powiatu Pszczyńskiego. Odbiorcami projektu byli jednak również mieszkańcy tego terenu, zainteresowani podtrzymywaniem tradycji kulinarnych regionu. Celem projektu było bowiem zachowanie i popularyzowanie wśród mieszkańców tradycji kulinarnych, jak wiemy zaś Koła Gospodyń Wiejskich to podmioty, których działalność ukierunkowana jest na inicjatywy promujące lokalną kulturę i tradycję, w tym  również zwyczaje kulinarne. Trójetapowy projekt, w ramach którego odbywały się spotkania w każdym z 21 zaangażowanych kół oraz warsztaty kulinarne, zakończył się spotkaniem podsumowującym z udziałem śląskiego kucharza – Remigiusza Rączki. Spotkanie upłynęło we wspaniałej, kulinarnej atmosferze, Panie bowiem przygotowały prezentację wielu regionalnych potraw, których uczestnicy spotkania mogli zasmakować. Zwieńczeniem projektu było wydanie przepiśnika potraw – Z tradycją i smakiem, który zawiera przepisy na dania prezentowane przez członkinie Kół, podczas trwającego projektu kulinarnego. Cały projekt zaangażował ponad 370 osób  - gł. członkinie Kół Gospodyń Wiejskich.

Naszym zdaniem warto promować takie inicjatywy i zachęcać młode osoby do angażowania się w projekty lokalne, tak aby tradycje i zwyczaje, jakie nasi przodkowie wypracowywali i podtrzymywali przez wiele pokoleń, mogły dalej funkcjonować w obrębie naszych społeczności lokalnych – a tym samym świadczyć o tożsamości jej mieszkańców. Projekt finansowano w ramach działania 431 Funkcjonowanie LGD, nabywanie umiejętności i aktywizacja, w ramach PROW 2007-2013.

 

Więcej informacji o projekcie na stronie:

http://www.lgdziemiapszczynska.pl/0,2013,11,605,spotkanie-podsumowujace-projekt-kulinarny,artykul,archiwum.html

 

Galeria zdjęć:

http://www.lgdziemiapszczynska.pl/2,2013,12,608,spotkanie-kulinarne-okiem-obiektywu,artykul,archiwum.html

 

PDF do przepiśnika:

http://www.lgdziemiapszczynska.pl/0,2014,1,619,nowa-publikacja-lgd,artykul,archiwum.html

 

Anna Harazin,

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.">Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Szukaj

Zaloguj się

Newsletter

ile jest 2+2-3?
Imię:
Email:

Centrum Doradztwa

Rolniczego w Brwinowie

Oddział w Krakowie

  http://produktyregionalne.edu.pl