Od dnia 1 stycznia 2016 roku sprzedaż bezpośrednia według nowych zasad.
Od dnia 1 stycznia 2016 roku obowiązują nowe przepisy prawne regulujące sprzedaż bezpośrednią produktów rolno – spożywczych przez rolników.
Są to:
ü Ustawa z dnia 9 kwietnia 2015 roku o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw;
ü Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej;
Ustawa z dnia 9 kwietnia 2015 roku o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. 2015 poz. 699)reguluje opodatkowanie sprzedaży bezpośredniej.
Ustawa wprowadza zmiany do pięciu ustaw, tj.:
- ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych;
- ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne;
- ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie prowadzenia działalności gospodarczej.
- ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych;
- ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa;
Istota wprowadzanych zmian podlega na zaliczeniu przychodów z realizowanej przez rolników tzw. sprzedaży bezpośredniej do przychodów z innych źródeł w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz na wprowadzeniu możliwości ich opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, przy zastosowaniu stawki w wysokości 2% przychodów, jeżeli w roku poprzedzającym rok podatkowy uzyskali z tej działalności przychody nieprzekraczające 150 000 euro rocznie.
Zastosowanie powyższych uregulowań jest możliwe w przypadku osiągania przychodów ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu, z wyjątkiem przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych uzyskanych w ramach prowadzonych działów specjalnych produkcji rolnej oraz produktów opodatkowanych podatkiem akcyzowym na podstawie odrębnych przepisów, jeżeli:
- sprzedaż nie jest wykonywana na rzecz osób prawnych, jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej lub na rzecz osób fizycznych na potrzeby prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej;
- w miejscach, w których produkty te zostały wytworzone,
- na targowiskach, przez które rozumie się wszelkie miejsca przeznaczone do prowadzenia handlu, z wyjątkiem sprzedaży dokonywanej w budynkach lub w ich częściach;
- przetwarzanie produktów roślinnych i zwierzęcych i ich sprzedaż nie odbywa się przy zatrudnieniu osób na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze;
- sprzedaż następuje wyłącznie:
- prowadzona jest ewidencja sprzedaży.
Ponadto w Ustawie o swobodzie działalności gospodarczej w art. 3, który zwalnia z obowiązku rejestrowania działalności gospodarczej i stosowania zapisów ustawy, uwzględniono działalność rolników w zakresie sprzedaży, o której mowa powyżej.
Ponadto, od dnia 1 stycznia 2016 r. obowiązują również przepisy Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz.U. 2015 poz. 1703), uchylającego zapisy rozporządzenia MRiRW z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
zobacz Ustawę
zobacz Rozporządzenie
Więcej informacji i przepisy prawne www.produktyregionalne.edu.pl
Klaudia Kieljan CDR O/Kraków