Polskie dziedzictwo kulinarne
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza wszystkich miłośników kuchni polskiej do współpracy i zaangażowania się w projekt „Kanon kuchni polskiej”/„Polskie dziedzictwo kulinarne”.
Celem projektu jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni. Jest to próba uporządkowania tego obszaru tak, aby wspierać narodową tożsamość, doprowadzić do swoistego renesansu kuchni polskiej, a następnie zapewnić jednolity przekaz na arenie międzynarodowej.
Opracowanie „Kanon kuchni polskiej”/„Polskie dziedzictwo kulinarne” powinno być punktem odniesienia dla restauratorów, szefów kuchni, szkół gastronomicznych, dziennikarzy, działaczy kulinarnych, naszych placówek dyplomatycznych oraz wszystkich innych, którzy będą chcieli włączyć się w promocję i propagowanie kuchni polskiej.
Jak włączyć się w projekt?
Czytaj więcej: Tutaj