LEADERATORIUM

PORTAL INFORMACYJNY DLA LOKALNYCH SPOŁECZNOŚCI

Get Adobe Flash player

Kulinarne dziedzictwo na Podkarpaciu i w Małopolsce

Od 4 czerwca br. producenci i wytwórcy produktów regionalnych oraz ekologicznych z Podkarpacia, a także właściciele gospodarstw agroturystycznych mogą starać się o bezzwrotną pomoc finansową w ramach polsko-szwajcarskiego projektu „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy”.

Liderem projektu jest Stowarzyszenie Euroregion Karpacki, partnerem - Stowarzyszenie Pro Carpathia. Projekt jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej. Jego realizację przewidziano na trzy lata.

 

Projekt ma na celu wsparcie lokalnego rynku producentów i wytwórców produktów regionalnych i ekologicznych, jadalnych produktów leśnych z Podkarpacia. Efektem docelowym projektu ma być też utworzenie klastra, skupiającego tych wytwórców.

 

Po granty sięgać mogą m.in. osoby chcące prowadzić własną działalność gospodarczą wytwórczą oraz przedsiębiorcy, w których firmach są już wytwarzane produkty tradycyjne i ekologiczne. Wnioski mogą składać także m.in. organizacje pozarządowe i instytucje kultury promujące regionalny produkt, a także jednostki samorządu terytorialnego.

 

Jak wyjaśnił prezes Stowarzyszenia Pro Carpathia Krzysztof Staszewski - chodzi o promocję produktu regionalnego, stworzenie możliwości wytwarzania go na zasadach komercyjnych, a nie hobbystycznej jak w znacznej części dotychczas. - Mam nadzieję, że lokalne produkty zajmą swoje miejsce na półkach sklepowych, tak jak jest to w Szwajcarii - podkreślił.

 

Uczestnicy projektu będą brali udział w szkoleniach dotyczących tych produktów oraz ich promocji. W tym celu zostanie otwarte Biuro Produktu Regionalnego, Tradycyjnego i Ekologicznego w Rzeszowie, mające charakter doradczo – szkoleniowy dla producentów tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych. Ponadto uczestnicy projektu będą brali udział w targach i imprezach regionalnych oraz wyjazdach studyjnych do krajów UE.

 

System grantowania dotyczy terenu województwa podkarpackiego za wyjątkiem powiatów: leskiego, sanockiego i bieszczadzkiego oraz czterech gmin powiatu rzeszowskiego (Tyczyn, Hyżne, Chmielnik i Błażowa), które biorą udział w innym projekcie. Natomiast wszystkie inne działania, m.in. związane z promocją, obejmą całe Podkarpacie.

 

Wszystkie potrzebne informacje o projekcie i grantach znaleźć będzie można na stronach internetowych www.podkarpackiesmaki.pl oraz www.procarpathia.pl oraz pod numerem telefonu 17 852 85 26 i 611 132 291.

 

 

Tymczasem w Małoplsce ....

 

Imprezy, na których znajdziecie Państwo małopolskie rarytasy:


DATA 

NAZWA IMPREZY 

MIEJSCE 

1 lipca 2012 r.

Zwyk bacowski

Leśnica

6-8 lipca 2012

Święto karpia

Zator, Rynek

22 lipca 2012

Święto owoców i produktów pszczelich

Pleśna

29 lipca 2012

Małopolskie Święto czosnku

Radziemice

12 sierpnia 2012

Festiwal oscypka i serów wszelakich

Zakopane, Rówień Krupowa

19 sierpnia 2012

Święto Powiśla Dąbrowskiego

Olesno

sierpień 2012

Dożynki Wojewódzkie

Porąbka Uszewska/Dębno

25-26 sierpnia 2012

Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku

Kraków, Plac Wolnica

2 września 2012

Małopolskie Święto Warzyw

Pobiednik/Igołomia-Wawrzeńczyce

2 września 2012

Święto kiełbasy lisieckiej

Czernichów

8-9 września 2012

Święto fasoli

Zakliczyn

9 września 2012

Charsznickie Dni kapusty

Charsznica

14-16 września 2012

Dni Huculskie

Regietów

16 września 2012

Święto suszonej śliwki

Kąty/Iwkowa

21-23 września 2012

Babiogórska jesień

Zawoja

30 września 2012

Święto Ziemniaka

Trzyciąż

7 października 2012

Małopolski Festiwal Zielononóżki

Proszowice

 

Czytaj więcej...

 

 

 ZASMAKUJ w MAŁOPOLSCE !!!! 

 

 

<--- Strona główna

 

Szukaj

Centrum Doradztwa

Rolniczego w Brwinowie

Oddział w Krakowie

  http://produktyregionalne.edu.pl