Kulinarne dziedzictwo na Podkarpaciu i w Małopolsce
Od 4 czerwca br. producenci i wytwórcy produktów
regionalnych oraz ekologicznych z Podkarpacia, a także właściciele gospodarstw agroturystycznych mogą starać się o bezzwrotną pomoc finansową w ramach polsko-szwajcarskiego projektu „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy”.
Liderem projektu jest Stowarzyszenie Euroregion Karpacki, partnerem - Stowarzyszenie Pro Carpathia. Projekt jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej. Jego realizację przewidziano na trzy lata.
Projekt ma na celu wsparcie lokalnego rynku producentów i wytwórców produktów regionalnych i ekologicznych, jadalnych produktów leśnych z Podkarpacia. Efektem docelowym projektu ma być też utworzenie klastra, skupiającego tych wytwórców.
Po granty sięgać mogą m.in. osoby chcące prowadzić własną działalność gospodarczą wytwórczą oraz przedsiębiorcy, w których firmach są już wytwarzane produkty tradycyjne i ekologiczne. Wnioski mogą składać także m.in. organizacje pozarządowe i instytucje kultury promujące regionalny produkt, a także jednostki samorządu terytorialnego.
Jak wyjaśnił prezes Stowarzyszenia Pro Carpathia Krzysztof Staszewski - chodzi o promocję produktu regionalnego, stworzenie możliwości wytwarzania go na zasadach komercyjnych, a nie hobbystycznej jak w znacznej części dotychczas. - Mam nadzieję, że lokalne produkty zajmą swoje miejsce na półkach sklepowych, tak jak jest to w Szwajcarii - podkreślił.
Uczestnicy projektu będą brali udział w szkoleniach dotyczących tych produktów oraz ich promocji. W tym celu zostanie otwarte Biuro Produktu Regionalnego, Tradycyjnego i Ekologicznego w Rzeszowie, mające charakter doradczo – szkoleniowy dla producentów tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych. Ponadto uczestnicy projektu będą brali udział w targach i imprezach regionalnych oraz wyjazdach studyjnych do krajów UE.
System grantowania dotyczy terenu województwa podkarpackiego za wyjątkiem powiatów: leskiego, sanockiego i bieszczadzkiego oraz czterech gmin powiatu rzeszowskiego (Tyczyn, Hyżne, Chmielnik i Błażowa), które biorą udział w innym projekcie. Natomiast wszystkie inne działania, m.in. związane z promocją, obejmą całe Podkarpacie.
Wszystkie potrzebne informacje o projekcie i grantach znaleźć będzie można na stronach internetowych www.podkarpackiesmaki.pl oraz www.procarpathia.pl oraz pod numerem telefonu 17 852 85 26 i 611 132 291.
Tymczasem w Małoplsce ....
Imprezy, na których znajdziecie Państwo małopolskie rarytasy:
DATA |
NAZWA IMPREZY |
MIEJSCE |
1 lipca 2012 r. |
Zwyk bacowski |
Leśnica |
6-8 lipca 2012 |
Święto karpia |
Zator, Rynek |
22 lipca 2012 |
Święto owoców i produktów pszczelich |
Pleśna |
29 lipca 2012 |
Małopolskie Święto czosnku |
Radziemice |
12 sierpnia 2012 |
Festiwal oscypka i serów wszelakich |
Zakopane, Rówień Krupowa |
19 sierpnia 2012 |
Święto Powiśla Dąbrowskiego |
Olesno |
sierpień 2012 |
Dożynki Wojewódzkie |
Porąbka Uszewska/Dębno |
25-26 sierpnia 2012 |
Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku |
Kraków, Plac Wolnica |
2 września 2012 |
Małopolskie Święto Warzyw |
Pobiednik/Igołomia-Wawrzeńczyce |
2 września 2012 |
Święto kiełbasy lisieckiej |
Czernichów |
8-9 września 2012 |
Święto fasoli |
Zakliczyn |
9 września 2012 |
Charsznickie Dni kapusty |
Charsznica |
14-16 września 2012 |
Dni Huculskie |
Regietów |
16 września 2012 |
Święto suszonej śliwki |
Kąty/Iwkowa |
21-23 września 2012 |
Babiogórska jesień |
Zawoja |
30 września 2012 |
Święto Ziemniaka |
Trzyciąż |
7 października 2012 |
Małopolski Festiwal Zielononóżki |
Proszowice |
ZASMAKUJ w MAŁOPOLSCE !!!!