LEADERATORIUM

PORTAL INFORMACYJNY DLA LOKALNYCH SPOŁECZNOŚCI

Get Adobe Flash player

Konkursu Kulinarny – Finał Ogólnopolski

Znamy już laureatów I edycji Ogólnopolskiego konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). 

 

Organizatorem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie. Najlepsze przepisy kulinarne wyłonione w I etapie konkursu i zakwalifikowane do Finału wykorzystują w sumie 22 polskie produkty spośród wszystkich zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG, GTS. Obecnie 35 polskich produktów znajduje się w unijnym systemie ChNP, ChOG, GTS. Jeden produkt - Jagnięcina podhalańska - aplikuje o rejestrację.

 

Finał i uroczyste rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się w dniu 2 października 2012 r. w  Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie.

 

W oparciu o najlepsze przepisy kulinarne zostanie przygotowanych 10 potraw finałowych, po ocenie których zostaną wyłonieni zwycięzcy konkursu.

Przypomnijmy - celem konkursu jest promocja polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) poprzez wyróżnienie najciekawszych autorskich przepisów kulinarnych wykorzystujących te produkty.

 

Przepisy kulinarne zakwalifikowane do Finału konkursu:

 

  1.  Polędwiczka pieczona z zalewy miodów pitnych na szpinaku miodowym podana z zapiekanką ziemniaczaną z oscypkiem i kiełbasą myśliwską w towarzystwie balsamicznego sosu z wiśniami nadwiślankami.
  2. Karp zatorski w pistacjowym chruście podany na warzywnym julienne wraz z uszkami z kaszą gryczaną, bryndzą i orzechami laskowymi.
  3. Choiński zawijaniec z sałatką z kiszonych szparagów.
  4. Kotleciki jagnięce pod chrustem z borowików z truflowym puree ziemniaczanym i słodko- kwaśną cukinią.
  5. Piernikowa karkówka w sosie śliwkowym w towarzystwie żurawin, jabłek i pieczonych ziemniaków.
  6. Pierś z gęsi w jabłkach Wealthy  i sosie truskawkowo – jabłkowym z nutą rozmarynu.
  7. Roladki z piersi kaczki marynowanej w onisiówce, faszerowane boczkiem i oscypkiem z nutą rozmarynu.
  8. Syty Jasiek na sałatce oblany sosem.
  9. Tort makowy na miodzie drahimskim z suską sechlońską aromatyzowany lubelskim dwójniakiem.
  10. Pierś z kaczki z sosem wiśniowym podana z zielonymi szparagami na muślinowym puree ziemniaczano-fasolowym z sorbetem z melona.

 

Klaudia Kieljan

CDR O/Kraków

 

<--- Strona główna

Szukaj

Centrum Doradztwa

Rolniczego w Brwinowie

Oddział w Krakowie

  http://produktyregionalne.edu.pl