Dolina Karpia odkrywa kolejne smaki
Stowaryzszenie Dolina Karpia organizuje już czwarty rok z rzędu imprezę będąca finałem Festiwalu Doliny Karpia. Wielkie Zatorskie Żniwa Karpiowe 2012 odbędą się w niedzielę, 7 października br. w godzinach 10:00 – 15:30 na Rynku oraz na łowisku w Zatorze.
W tym roku po raz pierwszy wchodzą one w skład trzydniowej imprezy pt. I Małopolskie Dożynki Karpiowe. W tym właśnie okresie hodowcy ryb rozpoczynają jesienne odłowy karpia i chociaż karp jest smaczny nie tylko na święta bożonarodzeniowe, to ten złowiony w jesieni przyciąga nadal najwięcej smakoszy.
Uczestnicząc w imprezie zobaczycie Państwo tradycyjne odłowy karpia, ale również posmakujecie go w wielu postaciach.
Podczas trwania imprezy na scenie zaprezentują się wybrane zespoły z wszystkich siedmiu gmin Doliny Karpia, co przeplatane będzie konkursami i zabawami. Rozstrzygnięty zostanie konkurs przyznający tytuł Rękodzielnika Doliny Karpia, a zgłoszone prace zobaczą Państwo podczas towarzyszącej wystawy. Nie zabraknie także stoisk z rękodziełem i wyrobami artystycznymi, warsztatów manualnych, oraz lokalnymi przysmakami. Te ostatnie najwspanialej zaprezentują się dzięki imprezie towarzyszącej Żniwom- Przeglądzie Produktów Lokalnych „Kulinaria”. Wystawcy biorący udział w konkursie walczyć będą o zaszczytne wyróżnienia, które mogą ich zaprowadzić w przyszłości do zdobycia Certyfikatu Produktu Lokalnego Doliny Karpia.
Produkty, które w poprzedniej edycji otrzymały Certyfikat zaprezentują się również podczas Przeglądu. Konkurs rozstrzygnięty zostanie w ramach 4 kategorii, a każdy ze zgłoszonych produktów będzie do dyspozycji Państwa podniebień.
Smaków, zapachów, dobrej atmosfery nie zabraknie z pewnością. Zapraszamy!
Barbara Petek - Matuła
LGD Dolina Karpia