LEADERATORIUM

PORTAL INFORMACYJNY DLA LOKALNYCH SPOŁECZNOŚCI

Get Adobe Flash player

„Smaki Pienińsko - Gorczańskie” już na gwiazdkę

Stowarzyszenia LGD „Gorce-Pieniny” realizując Lokalną Strategię Rozwoju LGD „ Gorce-Pieniny” niebawem wzbogaci się o kolejną publikację, która ma na celu ochronę i promowanie dziedzictwa kulinarnego obszaru pienińsko-gorczańskiego.

 

Będzie to kulinarny album prezentujący wybrane  potrawy z terenu 3 gmin tj : Gminy Krościenko, Czorsztyn i Ochotnica Dolna. Zaznaczyć należy, że w regionie pienińsko - gorczańskim, oprócz pięknych krajobrazów, wspaniałej architektury, uroczych gór, a także gwary, stroju i haftu, przetrwał również smak, zapach i receptury dawnych potraw, zachowało się dziedzictwo kulinarne regionu. Dlatego też stowarzyszenie chcąc ocalić od zapomnienia a także przekazać dziedzictwo następnym pokoleniom, zdecydowało się na wydanie albumu zawierającego najważniejsze i najciekawsze dawne potrawy.

W książce znajdą się smaczne, regionalne potrawy; między innymi pyszne „,kopyto pienińskie, pierogi z kaszą i suszonymi grzybami , przyrządzone w oparciu o receptury gospodyń wiejskich. Na obszarze działania  LGD ”Gorce-Pieniny” o rdzennej tradycji o kuchni się nie zapomina, a to dzięki silnie rozwiniętemu tutaj ruchowi Kół Gospodyń Wiejskich. W każdej niemal gminie organizowane są doroczne przeglądy, podczas których gospodynie prezentują klasyczne potrawy regionalne robiąc nimi prawdziwą furorę wśród odwiedzających. Stowarzyszenie współpracuje w Kołami Gospodyń oraz niezrzeszonymi grupami osób, które uświetniają kulinarnie imprezy organizowane corocznie przez lokalną grupę.

 

Uważamy, że wspólny stół zawsze łączył, a wspólna misa pełna dymiącej strawy zachęcała do jedzenia. Zatem już dzisiaj zapraszamy Państwa, aby mając w ręku nasz album zdecydować się na przygotowanie dla swojej rodziny wypróbowanych, tradycyjnych potraw regionu pienińsko-gorczańskiego. One tak pachną swojsko i rodzinnie, a ich zapachy przypominają dawne czasy i przywracają wspomnienia...

 

Wszystkie potrawy opisane w książce przygotowane były podczas warsztatów kulinarnych aktywizujących lokalne społeczności, organizowanych w 2012 r przez stowarzyszenie. Publikacja będzie współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 43 „Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja”osi 4 Leader  Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich nalata2007-2013.

 

Krystyna Kubik

LGD Gorce - Pieniny

 

<--- Strona główna

 

Szukaj

Centrum Doradztwa

Rolniczego w Brwinowie

Oddział w Krakowie

  http://produktyregionalne.edu.pl