LEADERATORIUM

PORTAL INFORMACYJNY DLA LOKALNYCH SPOŁECZNOŚCI

Get Adobe Flash player

Najlepsze smaki „Nad Białą Przemszą”

Nadprzemszańska jesień upłynęła w wyjątkowo apetycznej atmosferze. W każdej z 4 gmin LGD „Nad Białą Przemszą” odbyły się warsztaty kulinarne, na których producenci tradycyjnych specjałów kulinarnych posiadających certyfikat Produktu Lokalnego „Nad Białą Przemszą” prezentowali sposób przygotowania swoich sztandarowych potraw.

 

Podczas warsztatów skierowanych do miejscowych restauratorów i osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne można było nauczyć się przyrządzania takich potraw jak: kiszka ziemniaczana, gołąbki łobzowskie w sosie biało przemszańskim, baksa lory, kluski tlone, ziemniaki duszone na żeberkach, suska fitka, pierogi z wołowiną i kaszą gryczaną i oczywiście jagnięcina Jurajska z owcy olkuskiej. Głównym celem tych spotkań była popularyzacja tradycyjnych potraw lokalnych poprzez zwiększenie ich dostępności w miejscowych restauracjach i gospodarstwach agroturystycznych. 

               

Uroczyste zakończenie projektu pt. „Ze smakiem przez pokolenia” dofinansowanego w ramach Mecenatu Małopolski , w ramach którego odbyły się w/w szkolenia miało miejsce podczas Święta Ziemniaka w Trzyciążu, gdzie na licznych stoiskach promocyjnych goście z całej małopolski mogli skosztować tutejszych rarytasów.

 

Podczas imprezy nastąpiło rozstrzygnięcie trzeciej już edycji konkursu na Produkt Lokalny „Nad Białą Przemszą”. Kapituła konkursowa, w której weszli przedstawiciele m.in. Departamentu Funduszy Europejskich UMWM, Starostwa Powiatowego w Olkuszu, Zarządu LGD, oraz zagraniczni goście z zaprzyjaźnionych gmin: Batyżowce (Słowacja), Cserepfalu (Węgry) i Okland (Rumunia) przyznała nagrody w 4 kategoriach: potrawa, napój, rękodzieło i babka z piasku Pustyni Błędowskiej. 

Wszystkich miłośników sztuki kulinarnej z pewnością ucieszy również fakt, iż na zakończenie projektu wydane zostały książki kucharskie, w których znajdują się przepisy na najpopularniejsze i najoryginalniejsze specjały tradycyjnej kuchni lokalnej.

 

 

 

 

 

 

 

Łucja Hagno-Rams
LGD "Nad Białą Przemszą"

 

<--- Strona główna

Szukaj

Centrum Doradztwa

Rolniczego w Brwinowie

Oddział w Krakowie

  http://produktyregionalne.edu.pl