LEADERATORIUM

PORTAL INFORMACYJNY DLA LOKALNYCH SPOŁECZNOŚCI

Get Adobe Flash player

Niezrównany smak tradycji „Nad Białą Przemszą”

Kto z Was wie jak smakują kręciołki? Te słodkie ciasteczka z kminkiem są jednym z czterech Produktów Tradycyjnych z obszaru działania LGD „Nad Białą Przemszą” wpisanych na listę Urzędu Marszałkowskiego.

 

Niestety ich unikalny smak znany jest głównie mieszkańcom gminy Trzyciąż, dlatego też 12 marca br. w Domu Pielgrzyma przy Zakonie Sióstr Norbertanek w Imbramowicach grupa miłośników lokalnej kuchni obszaru Białej Przemszy uczyła się jak je przygotować.

Drugim, równie oryginalnym przysmakiem jaki można było poznać i skosztować podczas warsztatów była Imbramowska kapusta na żurze, która posiada certyfikat Produktu Lokalnego "Nad Białą Przemszą". Danie to jest specjalnością pań działających w Stowarzyszeniu Przyjaciół Imbramowic „Dłubnia u źródeł”. Spotkanie było świetną okazją do poznania tajników kuchni gminy Trzyciąż, a także do wymienienia się przepisami przygotowania innych smakołyków z paniami działającymi w kołach gospodyń wiejskich z sąsiednich gmin. Szkolenie w Imbramowicach było jednym z serii czterech warsztatów organizowanych przez LGD „Nad Białą Przemszą”, które mają na celu kultywowanie lokalnej tradycji kulinarnej i rękodzieła obszaru LGD tj. gmin: Bolesław, Klucze Trzyciąż i Wolbrom.

Kolejne spotkanie odbędzie się w Kluczach a jego uczestnicy poznają technikę decoupage, dzięki której nauczą się jak wykorzystać tę nowoczesną technikę do kultywowania tradycyjnych motywów ludowych swojego regionu.

 

 

 

 

Łucja Hagno-Rams
LGD "Nad Białą Przemszą"

 

<--- Strona główna

Szukaj

Centrum Doradztwa

Rolniczego w Brwinowie

Oddział w Krakowie

  http://produktyregionalne.edu.pl