Konkurs kulinarny - Finał ogólnopolski |
![]() |
![]() |
![]() |
Wpisał: Administrator | |
20.09.2012. | |
![]() ![]() ![]() Najlepsze przepisy kulinarne wyłonione w I etapie konkursu i zakwalifikowane do Finału wykorzystują w sumie 22 polskie produkty spośród wszystkich zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG, GTS. Obecnie 35 polskich produktów znajduje się w unijnym systemie ChNP, ChOG, GTS. Jeden produkt - Jagnięcina podhalańska - aplikuje o rejestrację. Finał i uroczyste rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się w dniu 2 października 2012 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie. W oparciu o najlepsze przepisy kulinarne zostanie przygotowanych 10 potraw finałowych, po ocenie których zostaną wyłonieni zwycięzcy konkursu. Przypomnijmy - celem konkursu jest promocja polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) poprzez wyróżnienie najciekawszych autorskich przepisów kulinarnych wykorzystujących te produkty.
1. Polędwiczka pieczona z zalewy miodów pitnych na szpinaku miodowym podana z zapiekanką ziemniaczaną z oscypkiem i kiełbasą myśliwską w towarzystwie balsamicznego sosu z wiśniami nadwiślankami. 2. Karp zatorski w pistacjowym chruście podany na warzywnym julienne wraz z uszkami z kaszą gryczaną, bryndzą i orzechami laskowymi. 3. Choiński zawijaniec z sałatką z kiszonych szparagów. 4. Kotleciki jagnięce pod chrustem z borowików z truflowym puree ziemniaczanym i słodko- kwaśną cukinią. 5. Piernikowa karkówka w sosie śliwkowym w towarzystwie żurawin, jabłek i pieczonych ziemniaków. 6. Pierś z gęsi w jabłkach Wealthy i sosie truskawkowo – jabłkowym z nutą rozmarynu. 7. Roladki z piersi kaczki marynowanej w onisiówce, faszerowane boczkiem i oscypkiem z nutą rozmarynu. 8. Syty Jasiek na sałatce oblany sosem. 9. Tort makowy na miodzie drahimskim z suską sechlońską aromatyzowany lubelskim dwójniakiem. 10. Pierś z kaczki z sosem wiśniowym podana z zielonymi szparagami na muślinowym puree ziemniaczano-fasolowym z sorbetem z melona.
Opieka medialna:
|
|
Zmieniony ( 16.10.2012. ) |
« poprzedni artykuł | następny artykuł » |
---|