"Quality Meat Program" objęty wsparciem PROW 2007-2013 |
![]() |
![]() |
![]() |
Wpisał: Administrator | |
20.08.2012. | |
Celem nowelizacji rozporządzeń jest zapewnienie spójności przepisów aktów wykonawczych ze zmianami PROW 2007-2013, tj. wpisanie nowego krajowego systemu jakości żywności „Quality Meat Program” (QMP) do treści rozporządzeń, a tym samym umożliwienie uzyskania pomocy finansowej dla producentów rolnych wytwarzających wysokojakościową wołowinę w ramach tego systemu. W świetle dotychczasowych przepisów PROW 2007-2013 dostęp do wsparcia w ramach działań w zakresie krajowych systemów jakości żywności posiadały grupy, zrzeszające producentów wytwarzających produkty w ramach systemu Integrowanej Produkcji albo zgodnie ze standardami systemu „Jakość Tradycja”. System QMP jest trzecim krajowym systemem jakości żywności uznanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Komisja Europejska wyraziła zgodę na propozycję strony polskiej na wpisanie systemu QMP do PROW 2007–2013. W ramach działania "Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności" wsparcie dla producenta wołowiny w Systemie QMP ustalono w kwocie maksymalnej 2386 zł rocznie na gospodarstwo. Zmiana rozporządzeń ma także na celu uelastycznienie przepisów regulujących system naboru wniosków o przyznanie pomocy w celu poprawy skuteczności i efektywności wdrażania działań. Wprowadzona zmiana umożliwi Prezesowi ARiMR podjęcie decyzji o zamknięciu naboru wniosków o przyznanie pomocy na podstawie faktycznego wykorzystania środków w ramach działań 132 i 133, w oparciu o art. 11 ustawy z dnia 7 marca 2007 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (Dz. U. z 2007 r. Nr 64, poz. 427, z późn. zm.), zgodnie z którym pomoc jest przyznawana do wysokości limitu stanowiącego równowartość w złotych kwoty w euro określonej w Programie na poszczególne działania. Ponadto, zmiana rozporządzenia w zakresie działania "Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności" dotyczy podniesienia maksymalnej stawki wsparcia dla producenta rolnego w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności – rolnictwo ekologiczne, do maksymalnej wysokości 3000 zł. żródło: www.minrol.gov.pl Więcej o działaniu „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” [tutaj] Więcej o działaniu "Działania informacyjne i promocyjne" [tutaj] |
|
Zmieniony ( 20.08.2012. ) |
« poprzedni artykuł | następny artykuł » |
---|