Ser koryciński swojski otrzymał oznaczenie unijne |
![]() |
![]() |
![]() |
Wpisał: Administrator | |
14.08.2012. | |
![]() W dniu 10 sierpnia 2012 roku Ser koryciński swojski został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG). Jest to 35 polski produkt włączony do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności. „Ser koryciński swojski” jest serem dojrzewającym, wytwarzanym z surowego, pełnego mleka krowiego z dodatkiem enzymu podpuszczki oraz soli kuchennej. Może zawierać dodatek ziół lub przypraw niezmieniający cech sera. Ser charakteryzuje się specyficznym kształtem, związanym z cedzakami,w których jest wyrabiany. Od tych naczyń powstaje także charakterystyczne karbowanie na powierzchni sera. Ser ma kształt spłaszczonej kuli o przekroju eliptycznym, o średnicy do 30 cm i wadze od 2,5 kg do 5 kg. Ser sprzedawany może być w trzech okresach leżakowania: świeży (dojrzewający od 2 do 4 dni), leżakowany (dojrzewający i leżakujący od 5 do 14 dni) i dojrzały (dojrzewający i leżakujący powyżej 14 dni). „Ser koryciński swojski” wytwarzany jest na obszarze trzech gmin województwa podlaskiego, w powiecie suchowolskim: Korycin, Suchowola, Janów. Obszar geograficzny na którym jest wytwarzany położony jest w obrębie mezoregionu Wysoczyzna Białostocka, należącego do makroregionu Niziny Północnopodlaskiej. Całe województwo podlaskie od lat tradycyjnie nastawione jest na produkcję mleka i przetworów mlecznych. Region ten dostarcza na rynek co trzeci wyprodukowany w Polsce litr mleka i co piątą kostkę masła. |
|
Zmieniony ( 14.08.2012. ) |
« poprzedni artykuł | następny artykuł » |
---|