www.mamboteam.com
produkty
Start
Relacja ze szkolenia PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
30.05.2012.

 W dniach 23 – 25 maja br. w Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie odbyło się szkolenie pn. „Możliwości sprzedaży przez rolników produktów lokalnych w kontekście znaczenia regionalnej i tradycyjnej żywności wysokiej jakości”. W szkoleniu wzięli udział doradcy rolni zatrudnieni w ośrodkach doradztwa rolniczego z całej Polski.

Celem ogólnym szkolenia było zapoznanie uczestników z uwarunkowaniami prowadzenia form sprzedaży bezpośredniej produktów rolno-spożywczych oraz zagadnieniami funkcjonowania rynku lokalnych produktów wysokiej jakości.



W pierwszym dniu szkolenie obejmowało tematykę z zakresu wymagań sanitarno-higienicznych i weterynaryjnych, prawa gospodarczego i obowiązków podatkowych dla form sprzedaży bezpośredniej. Zajęcia poprowadzili przedstawiciele Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, Izby Skarbowej, Slow Food Polska.

Gospodarstwo "Złoty Pstrąg"

W drugim dniu szkolenia uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z przykładami dobrych praktyk wytwarzania, promocji i sprzedaży bezpośredniej produktów lokalnych i regionalnych na wyjeździe studyjnym w gminie Zakliczyn, województwo małopolskie. Podczas wizyty miało miejsce spotkanie z przedstawicielami przedsięwzięcia „Paczka od rolnika” - innowacyjnej formy sprzedaży bezpośredniej przez Internet. W trakcie wizyty studyjnej uczestnicy zaznajomili się z działalnością gospodarstw wytwarzających produkty lokalne, regionalne i ekologiczne.

 

Gospodarstwo "Złoty Pstrąg"

 

Gospodarstwo "U Zochy"

Uczestnicy poznali produkt regionalny Doliny Dunajca – Fasolą „Piękny Jaś”, którego nazwa jest chroniona w UE od października 2011 r. w rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP).

 Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca


W trzecim dniu szkolenia tematyka obejmowała zagadnienia związane ze znaczeniem produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych i możliwością ich uczestniczenia w mechanizmach jakości żywności. W szkoleniu wzięło udział 20 osób.

 

Gospodarstwo "Ziołowa Dolina"

 


 


Zmieniony ( 31.05.2012. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!