www.mamboteam.com
produkty
Start
Czas Dobrego Sera PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
16.05.2012.

Krajobraz polskich serów, niestety, wciąż sprowadza się do prostej klasyfikacji na białe i żółte, gdzie często smak sera pozostaje podkładem dla innych dodatków z ketchupem na czele. W pewnym sensie, dobrą okazją do wyedukowania się w nieskończonej różnorodności form mleka, będzie już druga edycja festiwalu „Czas Dobrego Sera”, która od 18 do 20 maja odbywać się będzie w królewskim Sandomierzu.

Piękne, klimatyczne miasteczko z wyjątkowym rynkiem i renesansowym ratuszem, średniowiecznym zamkiem czy Bramą Opatowską, ma gościć najlepszych producentów sera z całej Polski i wielu gości z zagranicy. Profesjonalne sympozjum i warsztaty degustacyjne pod okiem guru światowych serów, Will’a Studd’a z Australii oraz Giovanniego Roncolato, jednego z najznakomitszych producentów sera we Włoszech, to z pewnością wydarzenie, jakie w Polsce do tej pory jest w stanie zorganizować tylko Slow Food. Kwintesencją zaś będzie obecność kilku producentów win, zarówno z Polski, jak i ze słonecznej Portugalii czy Italii.

Zdaniem Jacka Szklarka, pomysłodawcy festiwalu i szefa Slow Food’u w Polsce, „większość zaproszonych producentów przedstawi produkty, które trudno zobaczyć w sklepach i których z pewnością nigdy wcześniej nie mieliśmy okazji skosztować. Gdy zaś chodzi o bardziej spragnionych wiedzy serowarskiej zorganizowaliśmy sympozjum serowarskie oraz profesjonalne laboratoria smaku, w których będziemy próbować najróżniejszych serów w jak najbardziej śmiałych i zaskakujących zestawieniach z surową gruszką, gorzką czekoladą, piwami niepasteryzowanymi i unikatowymi winami, o których opowiedzą sami producenci”.

Największym jednak wyróżnieniem tej edycji festiwalu będzie z pewnością obecność Carlo Petriniego, założyciela i prezydenta Slow Food International. Petrini zrewolucjonizował patrzenie na produkty lokalne i rolników, organizując najbardziej wpływową w gastronomii organizację na świecie, jaką się stał Slow Food w ciągu 30 lat swojej działalności. Spotkanie z Petrinim zaplanowano na niedzielę o godzinie 13.30 na Zamku Sandomierskim.

Gdy chodzi o inne akcenty, to miłą niespodzianką będą, niczym światowa premiera, projekcje filmów o serowarstwie zagrodowym w Polsce, autorstwa Giena Mientkiewicza. Równie interesująco zapowiadają się projekcje filmów dokumentalnych „Cheese Slices” Willa Studd’a z Australii, który od ponad 15 lat przemierza cały świat w poszukiwaniu najciekawszych serów. Zarówno projekcje filmów Giena Mientkiewicza jak i Willa Studd’a przygotowane zostały przy współpracy z kanałem telewizyjnym „Kuchnia +”.

Z kolei dla pasjonatów sera i ich domowych producentów ciekawym może się okazać spotkanie z Marianem Nowakiem - pionierem polskiego serowarstwa, producentem wyśmienitego twarogu, masła i nabiału oraz Markiem Prauzińskim z Emilgrany, który udowodnił, że także w polskiej mleczarni można produkować długo dojrzewające sery z mleka niepasteryzowanego dorównujące włoskiemu "Grana Padano". Poza wspomnianymi, na samych już stoiskach będzie można spotkać in persona blisko 30 serowarów, którzy zaprezentują ponad 100 serów z każdego niemal zakątka Polski. Do tego dojdą najbardziej znani producenci slowfoodowi, jak Staszek Mądry ze swoją „Kiełbasą Lisiecką”, Maciej Jaros, ze swoimi wyjątkowymi miodami pitnymi, firma Consonni ze swoimi ciasteczkami i lodami czy też Krzysztof Maurer ze swoimi naturalnymi sokami owocowymi.

Z pewnością festiwal „Czas Dobrego Sera” nigdy nie pojawiłby się na polskim horyzoncie kulinarnym, gdyby nie praca i przychylność wielu osób. Tutaj słowa uznania w tym roku organizatorzy kierują do Pana Burmistrza Sandomierza Jerzego Borowskiego i vice Burmistrza Pani dr Ewy Kondek, którzy królewskie bramy swojego miasta z radością otworzyli dla serowarów i smakoszy serów z całej Polski. Podziękowania też należą się Panu Prezesowi Edwardowi Bajce z SM Spomlek w Radzyniu Podlaskim, dzięki któremu nie tylko sery spod marki „Old Poland” odmieniły polskie mleczarstwo, lecz również duża mleczarni z Radzynia, nie obawiała się wspierać małych producentów, tak by wspólnie podnosić poziom polskich serów. Wypada również zaznaczyć, że w Sandomierzu skosztować będzie można prosto z beczki niepasteryzowanych i niefiltrowanych piw: Żywe i Pszeniczniak z Browaru Amber. Zaś Hotel Sarmata znacząco wsparł Slow Food przy organizacji sympozjum dla serowarów i pasjonatów sera. Wszystkim wymienionym i niewymienionym już teraz należą się słowa szczerych podziękowań, jednak to wszystko nabierze innego sensu, kiedy i w dzień, i w ciepły majowy wieczór będziemy mogli na własnym podniebieniu zweryfikować smak najlepszych polskich serów i spotkać się z ich producentami. Zapraszamy więc, do Sandomierza!
 
 
Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska.
Więcej informacji na: www.czasdobregosera.pl
Kontakt z mediami: malgorzata.swaryczewska@slowfood.pl tel.: 603198924
Zmieniony ( 16.05.2012. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!