www.mamboteam.com
produkty
Start
Francuski ser TOME des BAUGES PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
29.09.2010.

Jeden z francuskich serów „pachnących” – Tome des Bauges AOC (CHNP) wytwarzany jest na terenie Regionalnego Parku w masywie Bauges we wschodniej Francji. Nazwa sera jest zastrzeżona w rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia. Oznacza to, że produkcja mleka oraz produkcja i dojrzewanie serów o tej nazwie muszą odbywać się wyłącznie na określonym obszarze geograficznym w górskim masywie Bauges we Francji. 

Ser Tome des Bauges jest prasowanym, solonym serem produkowanym z mleka krowiego surowego. Ser posiada cylindryczny kształt i naturalną pleśniową skórkę. Konsystencja miąższu sera może być od lekko zwartej do miękkiej, w kolorze bladożółtym z możliwymi małymi oczkami.

Mleko do produkcji Tome des Bauges może pochodzić wyłącznie od krów mlecznych trzech ras: Abondance, Tarine i Montbéliarde, przy czym krowy rasy Abondance i Tarine muszą stanowić co najmniej 50 % stada. Krowy żywią się głównie trawą z pastwisk latem oraz sianem dostarczanym w okresie zimowym. Pasza sucha jest wykorzystywana tylko w niewielkich ilościach. Nie można w ogóle stosować paszy kiszonej i innej po etapach fermentacji.

Produkcja sera odbywa się w miedzianych otwartych kadziach. Ser formuje się ręcznie lub poprzez ociekanie. Prasowanie odbywa się poprzez tłoczenie przez co najmniej 7 godzin; w tym czasie ser obraca się co najmniej 4 razy. Ser soli się na sucho lub w solance. Następnie ser dojrzewa co najmniej przez okres 5 tygodni, liczony od momentu dodania podpuszczki. 

Masyw Bauges leży w Alpach Zachodnich. Charakteryzuje się dużą pagórkowatością oraz pastwiskami i klimatem typu górskiego. Swoje charakterystyczne cechy ser zawdzięcza specyficznej roślinności i wapiennym glebom pokrywającym pagórkowate tereny masywu Bauges oraz wiedzy i pracy ludzi, stosujących tradycyjne praktyki wyrobu sera.

Ser tradycyjnie jada się z kromka chleba. Ale można go również smakować z miodem, orzechami laskowymi, suszonymi śliwkami, jabłkami, pomidorami czy cykorią. Stosowany jest również do omletów, zup, makaronów. Popularna jest sałatka z prosciutto i smażonym serem Tome, tarta z serem i pomidorami oraz zapiekana z ziemniakami.

 


Kieljan K.
CDR O/Kraków
Zmieniony ( 29.09.2010. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!