 W dniu 3 października 2010 r. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne w Płońsku po raz kolejny zorganizował Jesienny Jarmark „Od pola do stołu”.
Impreza została rozpoczęta, organizowaną przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, konferencją pn. „Produkt tradycyjny i regionalny szansą promocji regionu”. Podczas konferencji poruszane były kwestie bezpieczeństwa żywności i wartości produktów o tradycyjnym charakterze oraz możliwości rozwoju przetwórstwa na terenie Mazowsza.
Inne poruszane tematy dotyczyły żywności tradycyjnej w kontekście rozwoju lokalnych społeczności oraz atutów produktów regionalnych i tradycyjnych. Przedstawieni zostali również przykładowi producenci z województwa mazowieckiego. Niektórzy z nich oprócz żywności tradycyjnej, zajmują się produkcją ekologiczną lub prowadzą gospodarstwo agroturystyczne bądź działalność edukacyjną dzieci i młodzieży. W konferencji wzięło udział blisko 100 osób.
Po konferencji nastąpiło uroczyste otwarcie V jubileuszowego Jesiennego Jarmarku „od pola do stołu”, podczas którego głos zabrali organizatorzy oraz zaproszeni goście. Następnie odbyło się podsumowanie rejonowych finałów konkursów: „Agroliga”, „Nasze kulinarne dziedzictwo”, „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne”, „Co wieś to inna pieśń” oraz „Nasze małe ojczyzny”. Laureaci zostali obdarowani dyplomami, nagrodami ufundowanymi przez Dyrektora Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Starostów Powiatów, Wójtów, Dyrektora Mazowieckiej Jednostki Wdrażania Programów Unijnych. W ramach jarmarku odbył się również I Przegląd Ludowych Zespołów Artystycznych.
Podczas imprezy został rozstrzygnięty, odbywający się po raz pierwszy, konkurs Kół Gospodyń Wiejskich „Najlepsze potrawy ziemniaczane”. Do konkursu przystąpiło 13 kobiet (13 różnych potraw ziemniaczanych). Pierwsze miejsce otrzymała potrawa „Kotlety ziemniaczane”, drugie miejsce: Placek wiejski „Racuch” i „Kartoflak”, trzecie miejsce: „Ziemniaki faszerowane pieczarkami” i „Ziemniaczana rolada z grzybami”.
W tle tych wydarzeń obecni na imprezie mogli zwiedzać teren wystawowy, gdzie wystawcy prezentowali swoją twórczość ludową, rękodzieło, produkty tradycyjne: wędliny, sery, miody, pieczywo oraz krzewy i drzewka. Organizowano pokazy garncarstwa, rzeźbienia w drewnie, wyrobu guzika sochocińskiego i biżuterii oraz wypieku sękacza i inne.
|