Kolejne polskie produkty otrzymały unijny znak jakości |
![]() |
![]() |
![]() |
Wpisał: Administrator | |
22.10.2010. | |
Komisja Europejska wpisała na listę "Chronionych Oznaczeń Geograficznych" dwa polskie produkty: "Kiełbasa lisiecka" i śliwki "Suska sechlońska". Kiełbasa lisiecka została wpisana na listę ChOG w dniu 12 października, natomiast Suska sechlońska 8 października 2010 r. Kiełbasa lisiecka ma kształt wianka uformowanego zgodnie z naturalnym skrętem osłonek, wytwarzana jest wyłącznie z mięsa wieprzowego odpowiednio rozdrobnionego i przyprawionego. Kiełbasa ta poddawana jest procesowi naturalnego wędzenia i pieczenia przy wykorzystaniu tradycyjnych wędzarni komorowych, w których źródłem dymu i ciepła jest drewno z drzew liściastych - olchy, buku lub drewno z drzew owocowych. Proces wędzenia i pieczenia jednej partii kiełbasy trwa około 3,5 - 4,5 godziny. Kiełbasa lisiecka może być wytwarzana jedynie w dwóch gminach - Czernichów i Liszki w powiecie krakowskim w województwie małopolskim.
Suska sechlońska oznacza podsuszoną i podwędzoną śliwkę. Nazwa ta wywodzi się z miejscowej gwary - suska oznacza suszkę (podsuszoną i podwędzoną śliwkę), a dookreślenie sechlońska pochodzi od nazwy miejscowości Sechna. Suska sechlońska może być wytwarzana jedynie w czterech gminach: Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina (województwo małopolskie). Na tym obszarze geograficznym znajdują się charakterystyczne suszarnie zaprojektowane i zbudowane przez mieszkańców. Składają się one z podmurówki z paleniskiem i osłoniętej komory, w której umieszczony jest drewniany ruszt. |
|
Zmieniony ( 22.10.2010. ) |
« poprzedni artykuł | następny artykuł » |
---|