www.mamboteam.com
produkty
Start
JABŁKA ŁĄCKIE POD UNIJNA OCHRONĄ PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
10.11.2010.

W Dniu 5 listopada 2010 roku Komisja Europejska zarejestrowała kolejną polską nazwę w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Zarejestrowana została nazwa „jabłka łąckie (ChOG)”, kolejny produkt po śliwce szydłowskiej i obwarzanku krakowskim, jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

„Jabłka łąckie” cechuje wyższa kwasowość oraz rumieniec większy od przeciętnego. Owoce te charakteryzują się również dużą jędrnością miąższu. Specyficzne właściwości organoleptyczne „jabłka łąckie” zawdzięczają dużym różnicom temperatur między dniem a nocą występującym na obszarze ich uprawy.

Renoma „jabłek łąckich” ukształtowała się w oparciu o długoletnią tradycję ich wytwarzania. Rozwojowi sadownictwa łąckiego sprzyjało wiele atutów. Niewątpliwie należą do nich korzystne warunki naturalne i klimatyczne. Już w okresie międzywojennym stwierdzono, że okolice te posiadają swoisty mikroklimat sprzyjający sadownictwu. Obecnie czystość ekologiczna tych okolic oraz brak przemysłu stwarza warunki uzyskiwania naturalnych i zdrowych owoców. Bardzo ważna jest niezwykle wysoka kultura sadownicza rozwijana i doskonalona przez wieki.

Od 1947 r. organizowane jest święto - Dni Kwitnącej Jabłoni. Geneza tego święta wynika z chęci obrony tradycji sadowniczej na terenie Łącka, ponieważ planowano wówczas budowę zapory na rzece Dunajec, co doprowadziłoby do zalania tego miasta. Od tamtej pory corocznie, w maju, odbywa się Święto Kwitnącej Jabłoni i cieszy się niesłabnącą popularnością.

„Jabłka łąckie” produkowane są na obszarze położonym na terenie gmin: Łącko, Podegrodzie i Stary Sącz w powiecie nowosądeckim oraz gminy Łukowica w powiecie limanowskim, w województwie małopolskim.

Obecnie już 23 polskie produkty zostały wpisane do unijnych rejestrów.

źródło: www.minrol.gov.pl

Zmieniony ( 10.11.2010. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!