www.mamboteam.com
produkty
Start
Truskawka kaszubska i Redykołka zarejestrowane w UE PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
07.12.2009.

Dnia 28 listopada 2009 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (WE) nr 1155/2009 z dnia 27 listopada 2009 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna (ChOG). To kolejny polski produkt zarejestrowanym w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Truskawki zostały sprowadzone na teren Kaszub na początku XX wieku, a ze względu na ich specyficzne właściwości obszar uprawy zwiększał się w tym regionie z roku na rok. Wyjątkową jakość i renomę truskawka kaszubska/kaszëbskô malëna zawdzięcza warunkom klimatycznym, które sprzyjają uprawom na tym terenie. Miąższ owocu posiada intensywnie czerwoną barwę. Owoce są jędrne, lekko twardawe, a zarazem soczyste. Truskawka jest aromatyczna i słodka w smaku.

O wyjątkowości i popularności truskawki kaszubskiej/ kaszëbskô malëna świadczy wielkość upraw truskawki w tym regionie oraz liczne wzmianki w prasie krajowej, regionalnej i lokalnej, ponieważ wszystko co dotyczy truskawek ma duże znaczenie dla mieszkańców Kaszub.

Obfitość tych owoców doprowadziła do podjęcia decyzji o zorganizowaniu na początku lat 70. ubiegłego wieku święta truskawkobrania. Jest to największa impreza plenerowa regionu i corocznie wzrasta liczba jego uczestników liczona w dziesiątkach tysięcy.

Dwa dni później - 1 grudnia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowane zostało kolejne rozporządzenie Komisji (WE)- nr 1176/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Redykołka (ChNP).

Redykołka jest bardzo starym wyrobem pasterzy wołoskich, wypasających owce na polanach górskich. Ser ten trafił na Podhale razem z wołoską kulturą organizacji wypasów, sposobem prowadzenia bacówki i przerabiania mleka. Nazwa „redykołka” wywodzi się od okresu „redykania się” (powrotu) owiec z hal do domu, kiedy to rozdawano serki bezpłatnie. Określano tak również każdy prezent z sera ofiarowywany np. dla pozyskania czyichś względów albo jako podziękowanie za otrzymaną przysługę.

Redykołki cechuje specyficzny lekko słony smak będący wynikiem moczenia sera w solance oraz posmak wędzenia uzyskiwany dzięki tradycyjnie stosowanej metodzie produkcji.
Redykołki wytwarza się z resztek sera, którego nie wystarcza już na zrobienie oscypka. Urabia się je w niewielkie serki w kształcie wrzecion, zwierzątek, serc. Zgodnie z tradycją figurki z sera wyrabiano, sprzedawano i darowywano zawsze parami.

Redykołka to już 14 polski produkt wpisany na unijną listę produktów regionalnych.

Zmieniony ( 08.12.2009. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!