www.mamboteam.com
produkty
Start
ŚWIĘTO POLSKIEJ GĘSI OWSIANEJ PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
10.11.2009.

Slow Food Polska, Instytut Zootechniki PZB–ZD Kołuda Wielka oraz Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego organizują w całym kraju akcję promocyjną pod hasłem: „GĘSINA NA ŚW. MARCINA”.

W sposób szczególny w dniu 11 listopada, w Narodowe Święto Niepodległości, w najlepszych polskich restauracjach w całej Polsce promowane będą najlepsze polskie tradycje hodowlane i kulinarne. Należy do nich bez wątpienia słynna na całą Europę polska gęś owsiana. Do akcji „Gęsina na św. Marcina” zostało zaproszonych około 20 najlepszych polskich restauracji.

I Ogólnopolskie Święto Polskiej Gęsi Owsianej trwa od 11 do 22 listopada 2009.

Celem Święta jest:
• przywracanie ginącej tradycji spożywania mięsa gęsiego w okresie św. Marcina
• promocja Młodej Polskiej Gęsi Owsianej, o wyjątkowej jakości mięsa, posiadającej znakomite walory smakowe i zdrowotne
• promocja najlepszych restauracji w Polsce i ich szefów kuchni
• popularyzacja przepisów na gęsinę

Oferta adresowana jest do Lokali gastronomicznych
• zapewniających umieszczenie w menu potraw z Młodej Polskiej Gęsi Owsianej, przez cały czas trwania Święta. Restauracje są indywidualnie zapraszane do wzięcia udziału w akcji przez Slow Food Polska

Organizatorami Święta Polskiej Gęsi Owsianej są:
• Slow Food Polska
• Instytut Zootechniki PZB- ZD Kołuda Wielka
• Akcja odbywa się pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Osoby koordynujące akcję:
Jacek Szklarek: jacek.szklarek@slowfood.pl ; tel.: 509-093034
Marek Gąsiorowski: marekg@post.pl ; tel.: 601-738737
Magdalena Czaplicka: Magda.czaplicka@slowfood.pl; tel.: 510-807579

Więcej i informacji na www.slowfood.pl

Zmieniony ( 10.11.2009. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!