V Małopolski Festiwal Smaku 
W dniach od 13 do 14 czerwca 2009 r., Plac Wolnica na krakowskim Kazimierzu będzie miejscem degustacji tradycyjnego pieczywa oraz produktów regionalnych.
Organizowane po raz szósty Święto ma bardzo istotny dla krakowskich piekarzy wymiar kulturowy, którym jest przybliżenie zwiedzającym polskiej tradycji produkcji i specyficznie polskiego szacunku dla chleba. Celem imprezy jest również to, aby poprzez zabawę i rozrywką przekazać młodym ludziom ważne dla polskiej tradycji i historii informacje oraz pogłębić regionalny rynek wyrobów piekarskich. Na krakowski Kazimierz przybędą mistrzowie piekarscy, cukiernicy i producenci Małopolskich Produktów Tradycyjnych. Wyśmienite chleby, a wśród nich chleb prądnicki z historią pochodzącą z XV wieku, równie tradycyjne krakowskie obwarzanki, precelki krakowskie, lisieckie kukiełki, oscypki, podhalańska bryndza, kiełbasa lisiecka, miody, ciasteczka wyśmienite – wszystkie zgromadzone w jednym miejscu.
Organizatorem przedsięwzięcia jest Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego oraz Urzędem Miasta.
Biuro Organizacji Święta Chleba Tel.: 12 684 39 20, 684 40 23
Fax: 12 684 39 20, 684 40 23
Zgłoszenie uczestnictwa
|