www.mamboteam.com
produkty
Start
Sezon produkcyjny oscypka i bryndzy podhalańskiej rozpoczęty. PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
08.05.2009.

Rozpoczyna się sezon produkcyjny objętych unijną ochroną owczych serów: „oscypka” (ChNP) i „bryndzy podhalańskiej” (ChOG). Oba produkty wytwarzane są wyłącznie w okresie od maja do września.
Dostępne są już również owczy bundz i żentyca.

W związku z powyższym Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych (IJHARS) informuje, że wnioski o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją, należy składać do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie lub Katowicach, zgodnie z właściwością miejscową.

„Oscypek”, zgodnie ze specyfikacją, może być wytwarzany na następujących obszarach:
1. Obszar z województwa śląskiego obejmuje:
— Gminy z powiatu Cieszyńskiego: Istebna
— Gminy z powiatu Żywieckiego: Milówka, Węgierska Górka, Rajcze, Ujsoły, Jeleśnia i Koszarawa
2. Obszar z województwa małopolskiego obejmuje:
— Cały Powiat Nowotarski i Cały Powiat Tatrzański
— Gminy z Powiatu Suskiego: Zawoja i Bystra Sidzina.
— Gminy z Powiatu Limanowskiego: Niedźwiedź i cześć gminy Kamienica, która położona jest na terytorium Gorczańskiego Parku Narodowego lub znajduje się na południe od rzeki Kamienica oraz sołectwa z gminy Mszana Dolna: Olszówka, Raba Niżna, Łostówka, Łętowe i Lubomierz
— Gminy z Powiatu Nowosądeckiego: Piwniczna, Muszyna i Krynica

„Bryndza Podhalańska” zgodnie ze swoja nazwą może być produkowana na Podhalu, a więc na obszarze powiatu Nowotarskiego i powiatu Tatrzańskiego w województwie małopolskim oraz obszarze sześciu gmin z powiatu Żywieckiego w województwie śląskim: Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Ujsoły, Jeleśnia i Koszarawa.

„Oscypka” i „bryndzę podhalańską” mogą produkować wyłącznie producenci, którzy pomyślnie przeszli kontrolę i uzyskali świadectwo jakości handlowej. Stosowanie oznaczeń: Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP) i Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) stanowi wartość dodaną produktu i zwiększa jego atrakcyjność. Dla konsumentów jest to gwarancja, że w wyniku kontroli została potwierdzona oryginalność oraz wysoka jakość produktu.

 ChNP, ChOG


Wniosek o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją oraz dalsze informacje nt. kontroli dostępne na stronie IJHARS
Zmieniony ( 08.05.2009. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!