Sezon produkcyjny oscypka i bryndzy podhalańskiej rozpoczęty. |
![]() |
![]() |
![]() |
Wpisał: Administrator | |
08.05.2009. | |
Rozpoczyna się sezon produkcyjny objętych unijną ochroną owczych serów: „oscypka” (ChNP) i „bryndzy podhalańskiej” (ChOG). Oba produkty wytwarzane są wyłącznie w okresie od maja do września. W związku z powyższym Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych (IJHARS) informuje, że wnioski o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją, należy składać do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie lub Katowicach, zgodnie z właściwością miejscową. 1. Obszar z województwa śląskiego obejmuje: — Gminy z powiatu Cieszyńskiego: Istebna — Gminy z powiatu Żywieckiego: Milówka, Węgierska Górka, Rajcze, Ujsoły, Jeleśnia i Koszarawa 2. Obszar z województwa małopolskiego obejmuje: — Cały Powiat Nowotarski i Cały Powiat Tatrzański — Gminy z Powiatu Suskiego: Zawoja i Bystra Sidzina. — Gminy z Powiatu Limanowskiego: Niedźwiedź i cześć gminy Kamienica, która położona jest na terytorium Gorczańskiego Parku Narodowego lub znajduje się na południe od rzeki Kamienica oraz sołectwa z gminy Mszana Dolna: Olszówka, Raba Niżna, Łostówka, Łętowe i Lubomierz — Gminy z Powiatu Nowosądeckiego: Piwniczna, Muszyna i Krynica „Bryndza Podhalańska” zgodnie ze swoja nazwą może być produkowana na Podhalu, a więc na obszarze powiatu Nowotarskiego i powiatu Tatrzańskiego w województwie małopolskim oraz obszarze sześciu gmin z powiatu Żywieckiego w województwie śląskim: Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Ujsoły, Jeleśnia i Koszarawa. „Oscypka” i „bryndzę podhalańską” mogą produkować wyłącznie producenci, którzy pomyślnie przeszli kontrolę i uzyskali świadectwo jakości handlowej. Stosowanie oznaczeń: Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP) i Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) stanowi wartość dodaną produktu i zwiększa jego atrakcyjność. Dla konsumentów jest to gwarancja, że w wyniku kontroli została potwierdzona oryginalność oraz wysoka jakość produktu. ![]() Wniosek o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją oraz dalsze informacje nt. kontroli dostępne na stronie IJHARS |
|
Zmieniony ( 08.05.2009. ) |
« poprzedni artykuł | następny artykuł » |
---|