www.mamboteam.com
produkty
Start
Rogal Świętomarciński chroniony w UE PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
05.11.2008.

W dniu 31 października 2008 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowane zostało rozporządzenie Komisji (WE) nr 1070/2008 z dnia 30 października 2008 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę (Rogal świętomarciński (ChOG)). Będzie ono obowiązywać od  19 listopada br. (w 21 dni po publikacji). Rogal świętomarciński jest kolejnym, po miodzie wrzosowym z Borów Dolnośląskich, polskim produktem zarejestrowanym w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Zgodnie z wnioskiem rejestracyjnym prawo wypieku jedynego, prawdziwego i niepowtarzalnego rogala świętomarcińskiego otrzymali cukiernicy z Poznania oraz powiatów: poznańskiego chodzieskiego, czarnkowskiego, gnieźnieńskiego, gostyńskiego, grodziskiego, jarocińskiego, kaliskiego, kolskiego, konińskiego, kościański, krotoszyński, leszczyńskiego, nowotomyski, obornicki, ostrowskiego, pilskiego, pleszewskiego, rawickiego, słupeckiego, szamotulskiego, śremskiego, średzkiego, wągrowieckiego, wolsztyńskiego i wrzesińskiego.

Rogal świętomarciński wyrabiany jest w Wielkopolsce. Od co najmniej 150 lat cieszy się w Poznaniu i okolicach niesłabnącą popularnością i powodzeniem. W świadomości Poznaniaków i gości Poznania wyrób ten związany jest z obchodami dnia św. Marcina przypadającymi na 11 listopada. O renomie tego produktu świadczą liczne legendy i podania dotyczące początków wypieku rogala świętomarcińskiego oraz jego kształtu.
Jego pochodzenie przypisywane jest czasom zwycięstwa króla Jana III Sobieskiego nad Turkami pod Wiedniem. W 1683 roku król Polski Jan III Sobieski zdobył wiele chorągwi tureckich, na których widniał półksiężyc, którego kształt posłużył jako wzór do wypieku „rogala świętomarcińskiego” upamiętniającego to zwycięstwo. Według innej poznańskiej legendy jego kształt nawiązuje do podkowy zgubionej przez konia św. Marcina.

Cukiernie, które będą chciały wypiekać rogale świętomarcińskie muszą uzyskać specjalny certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Tę certyfikację zorganizował Cech Cukierników i Piekarzy we współpracy z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą i Urzędem Miasta Poznania. Od 2004 r. o certyfikat ubiegało się w sumie ponad 300 wielkopolskich cukierni.

Rogal świętomarciński jest ósmym polskim produktem chronionym w Unii Europejskiej.
Wcześniej ochronę taka uzyskały: oscypek, bryndza podhalańskiej, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich oraz staropolskie miody pitne: „półtorak”, „dwójniak”, „trójniak” i „czwórniak”.

Zmieniony ( 05.11.2008. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!