
Międzynarodowe Targi Hodowli Zwierząt i Rozwoju Obszarów Wiejskich „FARMA” 2008r.zajęły około 6,5 tysiąca metrów kwadratowych, na których zaprezentowało się ponad 2 tys. wystawców z 13 krajów. Były to: Polska, Austria, Belgia, Czechy, Dania, Francja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Niemcy, Turcja, Szwecja oraz Włochy.
Podczas tegorocznych Targów Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, Krakowie i Poznaniu wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowało stoisko pod hasłem - Produkty regionalne i tradycyjne oraz rolnictwo ekologiczne, promując tradycyjną i ekologiczną żywność polską oraz udzielając specjalistycznej informacji nt. funkcjonowania i rozwoju rynku tych produktów w Polsce.
W ramach Targów zorganizowano tzw. „Pawilon regionów”, na którym swój dorobek kulturowy oraz kulinarny prezentowali wystawcy i producenci z niemal wszystkich zakątków Polski. Polskie regiony promowały to co mają najlepszego - niezwykłe, warte odwiedzenia miejsca, zdrowe spędzanie wolnego czasu w gospodarstwach agroturystycznych, lokalne przysmaki, rzemiosło artystyczne oraz wspaniałe pieśni i tańce. Podziwiać można było wystawy produktów tradycyjnych i regionalnych oraz kosztować specjałów z wszystkich województw Polski. Oto kilka przykładów: Wielkopolski ser Smażony, Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, Balsam kapucyński, Chrzan nadwarciański po staropolsku, Kiełbasa lisiecka, Oscypek, znakomite wyroby takie jak - miody pitne, oleje - rydzowe i z pestek dyni, aromatyczne herbaty owocowe i ziołowe, mieszanki przyprawowe oraz wiele innych wyśmienitych produktów.
Podczas targów można było zwiedzać pawilony, w których prezentowane było bydło mleczne, trzoda chlewna, konie i rasy rodzime, wystawy ogrodnicze oraz ekspozycje maszyn i urządzeń rolniczych. W Targach uczestniczyli reprezentanci największych w Polsce instytucji wspierających rolnictwo oraz małą przedsiębiorczość. Dodatkowo wszyscy zwiedzający mogli uczestniczyć w wielu interesujących seminariach i warsztatach.
Podczas zorganizowanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego uroczystości Wielkiego Finału VIII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” wręczone zostały nagrody. „Preły 2008” za najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną wręczała radca generalny ministra Zofia Krzyżanowska. Konkurs objęty był honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Honorową nagrodę „Klucz do Polskiej Spiżarni” dla osoby najbardziej zasłużonej dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych - otrzymał Dariusz Goszczyński, z-ca Dyrektora Departamentu Programowania i Analiz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP. Wręczenie nagród „Perły 2008” odbyło się przy muzyce zespołu z Wolina.
Podsekretarz stanu Artur Ławniczak wziął udział w seminarium „Wsparcie dla Działalności pozarolniczej na wsi”. „Wspieramy wszelkie formy przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Oprócz rozwoju agroturystyki zależy nam również na rozszerzeniu sprzedaży produktów regionalnych. Dziś nie mamy jeszcze wszystkich, odpowiednich uregulowań prawnych, ale chcemy to zmienić” – powiedział wiceminister i dodał – „że dzięki tym zmianom będzie możliwy szybszy rozwój przedsiębiorczości na terenach wiejskich”.



|