Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie
zapraszają do uczestnictwa w I edycji Ogólnopolskiego konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie średnich szkół gastronomicznych tj. techników oraz zasadniczych szkół zawodowych kształcących w zawodach gastronomicznych, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Konkurs przeprowadzony będzie dwuetapowo. W pierwszym etapie spośród nadesłanych prac, spełniających wymagania formalne, zostanie wyłonionych 10 najwyżej ocenionych przepisów kulinarnych, które zostaną zakwalifikowane do Finału. W drugim etapie nastąpi ostateczny wybór zwycięskich przepisów kulinarnych na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w Półfinale przepisy. Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody/upominki oraz dyplomy.
Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła na adres: Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie ul. Meiselsa 1 31-063 Kraków z dopiskiem „KONKURS KULINARNY”.
Termin składania zgłoszeń upływa 29 czerwca 2012 r., decyduje data stempla pocztowego.
Szczegółowe informacje dotyczące zasad konkursu oraz wymaganych dokumentów znajdują się w Regulaminie konkursu, który jest dostępny na stronach internetowych: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (www.minrol.gov.pl) oraz Centrum Doradztwa Rolniczego (www.cdr.gov.pl, www.cdr.gov.pl/krakow, www.produktyregionalne.edu.pl).
Do pobrania: Karta potwierdzenia udziału w Finale_szkoła 1. Regulamin Konkursu 2. Załącznik nr 1 - Formularz zgłoszeniowy 3. Załącznik nr 2a - Oświadczenie pełnoletniego uczestnika konkursu 4. Załącznik nr 2b - Oświadczenie niepełnoletniego uczestnika konkursu 5. Załącznik nr 3 - Zgoda przedstawiciela ustawowego osoby niepełnoletniej na udział w konkursie 6. Załącznik nr 4 - Oświadczenie uczestnika konkursu zobowiązujące do zawarcia umowy o przeniesieniu autorskich praw majątkowych 7. Załącznik nr 5 – Umowa o przeniesieniu autorskich praw majątkowych 8. Załącznik nr 6 – Zgoda przedstawiciela ustawowego osoby niepełnoletniej na zawarcie umowy o przeniesieniu autorskich praw majątkowych 9. Załącznik nr 7- Zasady i kryteria oceny przepisów kulinarnych W przypadku pytań czy wątpliwości prosimy o kontakt z:
Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie: Klaudia Kieljan, tel. 12 424 05 13, e–mail: k.kieljan@cdr.gov.pl. - informacje dotyczące organizacji i przeprowadzenia konkursu;
Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi: tel. 22 623 27 96, 22 623 15 54, e–mail: oznaczenia@minrol.gov.pl - dodatkowe informacje na temat produktów regionalnych lub tradycyjnych wymaganych do uwzględnienia w zgłaszanym do konkursu przepisie kulinarnym.
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie! Patronat medialny:  Opieka medialna:
|