www.mamboteam.com
produkty
Start
Kontrole produktów posiadających ChNP, ChOG i GTS w 2011 roku PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
22.03.2012.

Producenci produktów regionalnych i tradycyjnych posiadających Chronioną Nazwę Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) lub będące Gwarantowanymi Tradycyjnymi Specjalnościami (GTS) muszą poddawać się kontrolom potwierdzającym zgodności procesu produkcji z zarejestrowaną na poziomie wspólnotowym specyfikacją. Kontrola dokonywana jest na wniosek producenta przez Inspektorów z właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (WIJHARS) lub upoważnionej jednostki certyfikującej. Wyboru podmiotu kontrolującego dokonuje producent.

Jedynie poddanie się takiej kontroli i otrzymanie świadectwa jakości lub certyfikatu zgodności, upoważnia producenta do używania zarejestrowanej we Wspólnocie nazwy produktu regionalnego lub tradycyjnego.

Zgodnie z informacją podaną na stronie www.ijhars.gov.pl, w 2011 roku wojewódzcy inspektorzy JHARS zrealizowali 168 wniosków o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją złożonych przez producentów. W konsekwencji, przeprowadzono kontrole u producentów 15 produktów rolnych i środków spożywczych zarejestrowanych jako ChNP, ChOG lub GTS i wydano łącznie 168 świadectw jakości potwierdzających zgodność procesu produkcji ze specyfikacją.

 

źródło: www.ijhars.gov.pl 

Polska przesłała do Komisji Europejskiej łącznie 36 wniosków o rejestrację nazw jako ChNP, ChOG lub GTS, z czego 34 nazwy zostały już zarejestrowane, kolejne: Jagnięcina podhalańska i Ser koryciński swojski, zostały już opublikowane w dzienniku Urzędowym UE i oczekują na rejestrację.

 

 


Zmieniony ( 02.04.2012. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!