
W dniach 17-19 kwietnia 2009 r. w Kielcach odbyły się I Międzynarodowe Targi Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL. Wszystkie województwa zorganizowały stoiska promocyjne, w które zaangażowane zostały najbardziej aktywne Lokalne Organizacje Turystyczne, Lokalne Grupy Działania i Stowarzyszenia Agroturystyczne.
Targi były okazją do promowania turystyki wiejskiej jako szansy rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Wystawcy z najpiękniejszych zakątków Polski oraz goście z Białorusi, Litwy, Estonii, Mołdowy i Bułgarii zaprezentowali swoje produkty agroturystyczne. Zwiedzający mogli zapoznać się kuchnią regionalną, żywnością wysokojakościową, dorobkiem w zakresie rzemiosła, folkloru, obrzędu oraz życia codziennego i tradycją wiejską. Dodatkową atrakcją był bogaty program artystyczny oraz degustacje i możliwość zakupu produktów lokalnych.
Zwiedzający mogli skosztować takie produkty jak: „Pierogi sołtysa”, „bułki z mięsnym nadzieniem” (na stoisku litewskim), „smalec z jabłkiem i lubczykiem”, „pączki ziemniaczane”, „ciasto spod kamienia”, „anielskie ruchanice”, „gryczaki”, nalewki, przepyszne ciasta i wiele innych smakowitości na kilkudziesięciu stoiskach przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, prywatnych wystawców, stowarzyszenia i inne. Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi promowane były między innymi dwa polskie produkty: Wielkopolski ser smażony i Andruty kaliskie wpisane kilka dni temu na unijną listę "Chronionych Oznaczeń Geograficznych".


Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dysponowało na targach stoiskiem informacyjnym, obsługiwanym przez specjalistów z podległych jednostek, tj. FAPA, KRUS, ARiMR Oddział Regionalny w Kielcach, CDR Oddział w Krakowie, jednostki branżowe – Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa oraz Warzywnictwa w Skierniewicach i inne.
Równolegle do Targów odbyła się dwudniowa konferencja pod hasłem. „Perspektyw rozwoju i promocji turystyki wiejskiej i agroturystyki w Polsce”, na której pokazany został potencjał turystyczny obszarów wiejskich, dokonano również analizy szans i barier rozwoju działalności turystycznej na wsi. Konferencja była okazją do wymiany poglądów i doświadczeń oraz dyskusji z ekspertami o perspektywach rozwoju gospodarstw agroturystycznych.
Organizatorami całego przedsięwzięcia byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Sportu i Turystyki, Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyskie Biuro Rozwoju Regionalnego, Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego oraz Targi Kielce i Wyższa Szkoła Ekonomii i Prawa im. prof. Edwarda Lipińskiego w Kielcach.
Targi i konferencja były jednym z pierwszych przedsięwzięć realizowanych w ramach Krajowej Sieci Rozwoju Obszarów Wiejskich. |