11 czerwca 2007 r.Komisja Europejska poinformowała, że bryndza podhalańska została wpisana na listę unijnych produktów regionalnych. Dzień później w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 642/2007 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę "Bryndza Podhalańska" (ChNP).
Od momentu opublikowania rozporządzenia w unijnym Dzienniku Urzędowym potrzeba jeszcze 20 dni na jego uprawomocnienie i uznanie nazwy za oficjalnie chronioną i zastrzeżoną w całej Wspólnocie.
Bryndza jest pierwszym produktem z Polski, który uzyska status ochrony unijnej. Dołącza tym samym do wybranej grupy regionalnych produktów, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Wspólnocie. W tej grupie jest między innymi grecka feta, włoska mozarella, szynka parmeńska, czy węgierski tokaj.
Oryginalna bryndza podhalańska może być teraz wytwarzana tylko na terenie powiatów tatrzańskiego, nowotarskiego oraz w sześciu gminach powiatu żywieckiego: Ujsołach, Węgierskiej Górce, Jeleśni, Milówce, Rajczy i Koszarawie. |