www.mamboteam.com
produkty
Start
Bryndza Podhalańska specjalnością w UE. PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   
13.06.2007.

11 czerwca 2007 r.Komisja Europejska poinformowała, że bryndza podhalańska została wpisana na listę unijnych produktów regionalnych. Dzień później w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 642/2007 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę "Bryndza Podhalańska" (ChNP).

Od momentu opublikowania rozporządzenia w unijnym Dzienniku Urzędowym potrzeba jeszcze 20 dni na jego uprawomocnienie i uznanie nazwy za oficjalnie chronioną i zastrzeżoną w całej Wspólnocie.

Bryndza jest pierwszym produktem z Polski, który uzyska status ochrony unijnej.
Dołącza tym samym do wybranej grupy regionalnych produktów, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Wspólnocie. W tej grupie jest między innymi grecka feta, włoska mozarella, szynka parmeńska, czy węgierski tokaj.

Oryginalna bryndza podhalańska może być teraz wytwarzana tylko na terenie powiatów tatrzańskiego, nowotarskiego oraz w sześciu gminach powiatu żywieckiego: Ujsołach, Węgierskiej Górce, Jeleśni, Milówce, Rajczy i Koszarawie.

Zmieniony ( 29.06.2007. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!