W związku z rozszerzoną tarczą antykryzysową przebywający w Polsce cudzoziemcy już nie muszą obawiać się wydalenia z kraju z powodu kończących się pozwoleń. Wprowadzone ułatwienia wydłużają terminy legalnego pobytu.
W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży.
Platforma żywnościowa SELLFOOD to pionierskie rozwiązanie mające na celu skrócenie łańcucha pośredników w obrocie towarami rolno-spożywczymi pomiędzy rolnikiem a konsumentem. Zainteresowane podmioty mają teraz możliwość skorzystania ze szkolenia na temat platformy w formie elektronicznej.
Wytyczne skierowane do producentów żywności przetworzonej oraz na etapie produkcji pierwotnej w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS COV-2 wywołującego chorobę COVID-19 zostały pozytywnie zaopiniowane przez Głównego Inspektora Sanitarnego
Komisja Europejska radzi, by pracowników sezonowych sektora rolniczego – obok lekarzy czy pilotów - traktować jak osoby wykonujące zawód krytyczny. Z kolei zapisy tarczy antykryzysowej zakładają ułatwienia dla cudzoziemców pracujących w Polsce.