Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie prowadzi nabór na dwusemestralne studia podyplomowe pt: „Bezpieczeństwo zdrowotne produkcji żywności w gospodarstwach rolniczych i małych zakładach przetwórczych”. Studia przeznaczone są dla absolwentów studiów I i II stopnia, głównie dla pracowników i doradców ODR oraz rolników.
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju udostępnia najnowszą publikację w postaci „Kodeksu Dobrych Praktyk stosowania oznakowania „Wolne od GMO” dla przetwórców rzepaku”.
Do 12 maja 2021 trwa nabór wniosków o wsparcie na tworzenie krótkich łańcuchów dostaw w ramach działania "Współpraca". Pomoc finansowana jest z budżetu PROW 2014-2020. Dokumenty przyjmuje Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
W sieci dostępne są nowe filmy instruktażowe na temat małego przetwórstwa i produkcji swojskich serów, wędlin, kiełbas i pasztetów zrealizowane przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
W dniach 20-22 kwietnia 2021 r. odbędą się VII Targi WORLDFOOD POLAND – najważniejsze targi w Polsce poświęcone sektorowi spożywczemu – od produkcji aż po wyrób końcowy i jego sprzedaż. Ze względu na pandemię Targi oferują możliwość spotkania polskiego sektora rolno-spożywczego z międzynarodowymi partnerami oraz nawiązania nowych relacji biznesowych na świecie za pośrednictwem dedykowanej platformy internetowej.
Polska Federacja Producentów Żywności (PFPZ) zaprasza na konferencję odbywającą się pod honorowym patronatem Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych „Przemysł żywnościowy a ochrona danych osobowych – szanse i zagrożenia w dobie gospodarki opartej o dane”. Konferencja odbędzie się online w dniu 14.04.2021 r.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza podmioty zainteresowane udziałem w pilotażowym projekcie pod roboczą nazwą Paszportyzacja Polskiej Żywności do wstępnych konsultacji rynkowych. Zgłoszenia można przesłać do 9 kwietnia 2021 roku do godz. 15.00.